Eski Genelkurmay Başkanı Özel, darbe girişimi sonrası katıldığı canlı yayın programında konuştu.

Türk ordusu hukuka ve evrensel değerlere saygı duyar. 15 Temmuz'da yaşanan olay çok üzücü bir olaydır. Ancak bunun TSK'nın komite kademesi tarafından yapılmadığı ortay çıkmıştır, bu da olayın sevindirici tarafıdır diyen Özel; ''Tesellim şu; bu kalkışmanın kısa sürede bastırılmış olması ve devletin kurumsal varlığını halen devam ettirmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'nı ve Başbakan'a milletimizie teşekkür ediyorum. Medyamıza teşekkür ediyorum'' dedi.Özel şu açıklamalarda bulundu.

ONLARA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Komutanlara işkenceyi yapanlar en yakın isimler. Bunun altında yatan sebep ne, kimler tarafından yönetildi ve bu kadar kişi bu işe nasıl girdi? Darbe girşimi içinde bulunan arkadaşlarıma hakkımı helal etmiyorum.

HÜKÜMETTEN BİR YETKİLİ BENİ ARADI

Kendi özel evimde televizyonda başka bir kanal seyrederken bir akrabın İstanbul'da yaşanaları söylediği zaman diğer kanlları dolaşmaya başladım ve Boğaz'da yaşananları gördüm. O zaman bunun bir ihbar olduğunu düşündüm. Bir süre sonra bir parlamenter beni aradı ve jetlerin alçaktan uçtuğunu söyledi. Sonra bir hükümet yetkilisi beni aradı ve neler olduğunu söyledi ne yapmamız gerekiyor diye sordu.

1. ORDU KOMUTANI'YLA GÖRÜŞTÜM

Donanma kmotanımızın da rehin alındığını öğrendim. Baktım durum oldukça vahim bir halde. Bunun üzerine Ankara'ya döndüm ama hiçbir komutanla irtibat kuramadım. 1. Ordu Komutanı'yla görüştüm, ne yapılması gerektiğini görüştüm. Daha sonra Ankara'da özel kuvvetler komutanıyla görüştüm, düğünde olduğunu ve birliğine dönerken ateş açıldığını söyledi. Sonunda Özel Kuvvetler'e hakim olundu. İlk başlarda Genelkurmay başkanının sığınakta olduğunu biliyordum. Düğer komutan arkadaşlarıma biraraya gelmelerini söyledim, ikinci olarak da Ankara'da bomba atan hava araçlarının durdurulması içinde girişimlerde bulunduk ama hiç bir üsse ulaşamadık.

GÖZALTINDAKİLERİ GÖRDÜKÇE ŞAŞKINLIĞIM ARTTI

TSK'ya hizmet etmiş biri olarak 2008'deki tramvadan sonra böyle büyük bir olayı yaşamak beni üzmüştür ve şaşırtmıştır. Gözaltına alınanları gördükçe şaşkınlığım arttı. Halkımdan özür dileyerek söylüyorum bu kişilere hakkımı helal etmiyorum.

2011'DE DE BENZER BİR DURUM VARDI

2011'de göreve geldiğimizde de benzer bir durum vardı. Birçok komutan görevden alınmış, tutuklanmıştı. Bu boşlukları 3-5 senede kapatabildik. İstihbarat bilgileri geliyor ama tabi bunları da hukuçularımıza danışıyoruz. 80'li yıllardan beri TSK'nın içine sızma girişimi olduğunu ve sızdığını, olayı bu boyutuyla gelince daha iyi anlıyoruz. Son zamanlardaki bu tablo hiçkimsenin beklemediği bir tablo. Kendilerini çok iyi saklamışlar.

DEVAMLI KORSAN MESAJLAR GELİYORDU

Merkezden devamlı korsan mesajlar gidiyordu gece boyunca. Daha sonraki gün öğrendim ki sıkıyönetim ilan edilmiş, atamalar yapılmış.Merkezden gelen mesajlar sonucunda bazı askerler 'acaba Genelkurmay Başkanı dahilinde mi olduğu düşüncesine' kapılmış olabilir. İyi niyetle düşünüyorum bunu.

AKIN ÖZTÜRK'TEN ŞÜPHELENMEDİK

Akın Öztürk işin içindeyse sadece şaşırırım. Hiçbirimizde en ufak bir şüphe dahi yaratmadı. Aksi taktirde bu kişiyi hava kuvvetleri komutanı yapmazdık. Eğer böyle bir niyeti varsa niye Hava Kuvvetleri komutanıyken bunu yapmadı? Bunlar araştırılmalı. Bütün hava kuvvetleri komutanısının altındaydı. İki sene boyunca bütün görevlerini en üst seviyede yapmış bir arkadaşımız. Şüphemiz olsa saten biz onu tutmayız yanımızda.

BU TRAVMA DAHA BÜYÜK

TSK içinde yaşanan bu travma Bayloz'a göre daha büyük. Ancak TSK'nın içindeki komutanlara güveniyorum. Biraz zaman alsa da bu travma atlatılacaktır. YAŞ hazırlıkları çok önceden 8-9 ay önceden başlıyor. YAŞ'ta darbeci olarak ismi geçenlerin en ufak bir menfisi yok. Ben YAŞ'ta 5 yıl komutan olarak bulundum ama bu sürede arkadaşların ortak aklıyla düşüncesiyle hareket ettik. 

Kaynak: İnternethaber

Editör: Wan Haber