Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Enis Arabacı, 2013 yılında Türkiye geneli ile birlikte Afyonkarahisar'da ki özel sağlık sektörü sıkıntıda da olduğunu kaydederek, "Özel hastaneler devlet için çok ucuz hizmet veriyorlar. Geçtiğimiz yıl SGK'dan kamu hastanelerine 16 milyar TL para aktarırken, özel sağlık kuruluşlarına aktarılan rakam ise 6,5 Milyar TL para aktarıldı" dedi.
Düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de son yıllarda özel sağlık sistemindeki gelişmeleri değerlendiren Özel Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Mustafa Enis Arabacı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sağlık giderleri için özel sağlık kuruluşlarına ödediği rakamları hemen hemen her yıl aynı tutarken, özel hastanelerin ise personel giderleri ile birlikte diğer kalemlerde yaptıkları harcamaların her geçen gün arttığını ve bunun da sektörü dar boğaza soktuğunu dile getirdi.
Toplumun özel sağlık sektöründen hizmette kalite ve konfor beklentisinin sürekli artmasının beraberinde sektörün maliyetlerini de arttırdığını anlatan Dr Arabacı, "Sağlık Bakanlığı 2004 yılına kadar özel sağlık sektörünü gözle görülür bir şekilde destekledi. Ancak 2008 yılında başlayan duraksama ve son bir yıldır da yaptığı kısıtlamalar ile sektörün üzerine gidiyor diyebiliriz. Yani özel sağlık sektörü keskin bir politika farklılığı ile karşı karşıya. Bundan dolayı İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok noktasında kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olan hastaneler var. Özel Hastaneler Derneği bununla ilgili yaptığı son açıklamalarda SGK'nın fiyatlara zam yapmadığını ve bununda özel sektörü olumsuz yönde etkilediğini söyledi" dedi.
SGK'nın son 4 yılda özel sağlık kuruluşlarına, yaptıkları birçok tedavide ödediği paranın hemen hemen aynı durumda olduğunu söyleyen Dr.Arabacı, "Ama en basitinden personel giderleri yönünden örnek vermemiz gerekirse asgari ücrete son 4 yılda gelen zamlar maliyetlerin ne kadar arttığını net olarak gözler önüne sermektedir. Özel hastaneler devlet için çok ucuz hizmet veriyorlar. Geçtiğimiz yıl SGK'dan kamu hastanelerine 16 milyar TL para aktarırken, özel sağlık kuruluşlarına aktarılan rakam ise 6,5 Milyar TL. Üstelik bu hastaneler bina yapıyor, elektrik, su, personel parası ödüyor. Maliyetler her geçen süre artarken elde edilen gelirin ise aynı kaldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
(GC-SK-Y)

16.01.2013 16:50:09 TSI

Editör: Wan Haber