Özel Halk Otobüsçüler Odası Başkanı Ramazan Çalan, Büyükşehir Belediyesi'nin hat sahiplerinden aldığı komisyon oranının düşürmemesi durumunda 20 Ocak 2013 tarihinde paralı bilet sistemine geçeceklerini söyledi.
BESOB'a bağlı Bursa Özel Halk Otobüsleri Odası Büyükşehir Belediyesi ile aramızdaki problemler devam ediyor. Kartlı sistemden vazgeçmeyi planlayan hat sahipleri, biletli sisteme geri döneceklerini söylediler. Yeni sistem hakkında bilgiler veren Oda Başkanı Ramazan Çalan, otobüsçü esnafının Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım şirketi Burulaş'a ödediği komisyonun yüksek olduğunu dile getirdi. Oda Başkanı Ramazan Çalan, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ihtar çektiklerini ve gelecek cevaba göre 20 Ocak'tan itibaren bütünleşik bilet sistemi yerine paralı sisteme geçeceklerini anlattı. Şehir genelinde355 özel halk otobüsünün en uç köylere dahil topu taşıma hizmeti verdiğini belirten Çalan, "Kazandığımız brüt para üzerinden komisyon bedeli alınıyor. Zaten gelirimizin yüzde 65'ini mazota harcıyoruz. Biz istiyoruz ki net kazancımız üzerinden komisyon verelim. Kayseri, Manisa ve birçok şehirde yüzde 3'ler seviyesinde olan komisyon bedelleri karşısında biz brüt gelirimizden yüzde 9.44 oranında Burulaş'a 'hizmet bedeli' adı altında komisyon veriyoruz. Biz, 2005 yılında bütünleşik bilet sistemine neden geçtik? Taşıdığımız yolcu sayısını bilelim, hangi hatlar verimli, hangileri verimsiz gibi birçok konu hakkında net bilgi elde edelim diye sisteme geçtik ve anlaşmayı imzaladık. 2006'dan bu yana havuz sisteminden para alıyoruz. Ama ne aldığımızı ne taşıdığımız yolcuyu biliyoruz. Artık sıkıntılar dayanılmaz noktaya geldi" dedi.

OTOBÜSLERDE PARALI SİSTEM DÖNEMİ
Ramazan Çalan, Burulaş'a noter yoluyla ihtar çektiklerini ifade ederek, olumlu cevap gelmezse paralı sisteme geçeceklerini açıkladı. Çalan, "Biz artık, yüksek komisyon bedelleri ödemek istemiyoruz. Zaten elde ettiğimiz gelirden maliyeye vergi ödüyoruz, bunun yanında belediyenin esnaf üzerinden 'kar edeyim' düşüncesiyle iyice köşeye sıkışıyoruz. Açık söylüyoruz, komisyon bedelleri düşsün veya paralı taşıma döneme geçelim, toplu ulaşımda indirim yapacağız" diye konuştu.

"GEREKİRSE YÜZDE 25 İNDİRİM YAPARIZ"
Bursa Özel Halk Otobüsleri Odası Başkan Vekili Ramazan Umur da muhatap bulmakta zorluk yaşadıklarını savunarak, "20 Ocak 2013'ten itibaren paralı kağıt bilet uygulamasına geçiyoruz. Özel halk otobüsü işletmecilerine yönelik yapılan uygulamalar sebebiyle Burulaş yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Biz bu işe 35 sene önce CHP iktidarı döneminde başladık. Ama o dönemde kazandıklarımızı bu dönemde kaybettik. Son yıllarda özel halk otobüsü esnafı aç, sefil. Bütünleşik bilet sistemini istemiyoruz. Ödediğimiz komisyonlarla halkımızı daha ucuza taşıyacağız. Gerekirse yüzde 25 indirim yapıp Bursa halkını mağdur etmeyeceğiz. Biz, yıllardır bu ülke, bu millet için çalışıyoruz. Kimsenin bize 'ötekiler' gözsüyle bakmasını anlamıyoruz. Ben Kıbrıs'ta savaştım, oğlum Tunceli'de savaştı. Bu bayrak için ölürüz biz" ifadelerini kullandı.

OTOBÜS ESNAFININ TALEPLERİ
Çalan, oda olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:
"Besleme hatlarında aktarma payının özel halk otobüsleri için yüzde 70 Burulaş için yüzde 30 olarak düzenlenmesi, kişiselleştirilmiş kartlardan alınan vize ödemelerinden araçlarımıza biniş oranında pay verilmesi, abonman kartlarının kullanım limitinin 100 biniş ile sınırlandırılması ve paylaşımda özel halk otobüslerine taşıdığı yolcunun tamamının verilmesini istiyoruz. Yeni düzenlenecek olan Toplu Taşıma Yönetmeliğinin yeniden gözden geçirilerek oda ve belediye yetkililerinin ortak mutabakatla düzenlenmesi ve odamızın yüzde 98 hissedarı olduğu Burulaş A.Ş. üzerinden yedek oluşturulması ve besleme hatlarında çalıştırılmak üzere microbüs tipi araç alımının sağlanmasını talep ediyoruz."
Toplantı esnasında bazı otobüs sahipleri ise Başkan Çalan'a tepki gösterdi. Tam olarak problemlerini dile getiremediklerini dile getiren şoförler, Başkan Çalan ile bir süre konuştuktan sonra sakinleştirildi.
(YS)

08.01.2013 16:17:46 TSI

Editör: Wan Haber