Bursa'da Büyükşehir Belediyesi ve özel halk otobüsçüleri arasındaki anlaşmazlık sona erdi. Saatler süren görüşmeler sonucunda özel halk otobüsçüleri yarından itibaren eski sistemine geri dönecek.
Bursa'da bütünleşik kart sisteminden çıkıp belediyeye komisyon ödemek istemeyen halk otobüsçüleri isyanına son verdi. Bukart cihazlarına poşet geçirip bilet sistemine geçmeye hazırlanan otobüsçüler, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile yaptıkları görüşmede orta yolu buldular. 2 gün boyunca yolcuları bedava taşıyan otobüsçüler, yarından itibaren eski sistemine devam edecek. Otobüsçüler, hafta içinde UKOME yetkilileri ile bir araya gelerek mutabakata varacaklar.
Büyükşehir Belediye ve Bursa Özel Halk Otobüsçüler Odası arasında yapılan görüşmelere katılan BESOB Başkanı Arif Tak, gece gündüz görüşmelerin sürdüğünü ve yarından itibaren otobüsçülerin eski uygulamalarına geçeceğini kaydetti. Tak, "Bursa, ulaşımda önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Bunların bir parçası da özel halk otobüsleridir. Yaklaşık 2 yıldır bu konu konuşuluyor. İki yıldan beri biriken sıkıntılar son safhaya geldi. Arkadaşlarımızın haklı olduğunu gördük. Bu konuyu belediye çözecek. Bu konu ortadan kaldırılmalı. Günlerden beri yaptığımız müzakerede önemli noktaya gelindi. Bu konuda fedakarlık yaptılar. Yarın itibariyle Bursa'da özel halk otobüsleri yine aynı sistemde çalışmalarına devam edecek. Bu konuda yapılan görüşmelerde verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Başkan Recep Altepe'nin gerekeni yapacağını düşünüyorum" dedi.

"SONUÇ OLARAK ANLAŞTIK"
Özel halk otobüsçülerinin kazançlarının çok fazla düştüğünü belirten Tak, şöyle devam etti:
"Özel halk otobüsleri daha önce minibüsçülük yapıyorlardı. 2 minibüs birleşti otobüs oldu. O zaman kazanılan para ile bugünkü kazanılan para aynı değil. Kıyaslama yapılamaz. Kazandıkları parayla evlerine geçindiremediler. Onun için arkadaşlar haklarını arıyorlar. Onlar bu konuyu sahip çıktı. Hiçbir şekilde bu konuda ayrım yok. Bu konuda hafta içi görüşmeler yapılarak, imzalar atılacak. Ortak anlaşma maddeleri tam netleşmedi. Mesafeler alındı. Ama sonuç olarak anlaşıldı."

"ARAÇ YENİLEMEDE DESTEK İSTİYORUZ"
Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Ramazan Çalan ise burada Başkan Recep Altepe'nin çözümden yana tavır ortaya koyduğunu söyleyerek, "Bu bizi rahatlattı. Buna sonuna kadar inanıyoruz. Yapılan görüşmeler iyi niyetliydi ve çözümden yanaydı. Bugün geldiğimiz noktada da özlem ve niyetle bu işin çözüleceğini söyleyebilirim. Yarından itibaren sistemimizi açıp devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "Rakamlarda bir uzlaşma oldu mu?" sorusuna ise Çalan, "Aşağıya yukarı ortalama bir rakamı yakaladık. Fakat araç değişikliği konusunda teşvik edici taleplerimiz var. Şu anda otobüslerin yenilenmesi 300 bin TL'yi buluyor. Bu rakamın aylık geri dönüşü 60 aydan hesaplarsak ortalama 6 bin TL'ye geliyor. Bu konuda teşvik edici rakamın olmasını istiyoruz. Sıcak baktılar. Hafta içinde her şey netlik kazanacak" cevabını verdi.
Öte yandan yapılan görüşmelerde Büyükşehir Belediyesi, araç başına günlük minimum 250 kilometre yol garantisi verdi. Ayrıca otobüsçüler, kilometre başına 2,55 TL hak ediş alacak. Araç yenileyecek olanlara ise 20 kuruş zam yapıldı. Bu sürücülerin kilometre başına 2,55 TL yerine 2,75 TL hak ediş alacağı öğrenildi.
(YS)

27.01.2013 19:32:29 TSI

Editör: Wan Haber