Lazerli varis ameliyatı ile hastanın yarım saat gibi kısa zamanda varisten kurtulduğu belirtildi.
Burdur Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Doktoru Opr.Dr. Ulaş Sağlam, toplumun yüzde 60'ında toplardamar yetmezliği olan varis veya iç varis diye bilinen bir hastalığın tedavisinin yıllarca açık damar cerrahisi şeklinde yapıldığını belirtti. Son 5-10 yıl içinde gündeme gelen lazer tedavisi, radyo frekans ablasyon tedavisi veya endoskopik tedavilerin varisin tedavisini kolaylaştırdığını, hasta tarafından kabul edilebilir tolere edilebilir hale getirdiğini belirten Opr. Dr. Ulaş Sağlam, şöyle konuştu: "Bizler yaklaşık olarak Türkiye'de kalp damar cerrahisi ailesi olarak lazer tedavisini öncelikli lazer tedavisi haline getirdik. Burdur Devlet Hastanesi'nde iki buçuk yıldır lazer uygulaması yapılmaktadır. Lazer tedavisinde öncelikli olarak herhangi bir kesik, kanama, dikiş gibi bir komplikasyonu bulunmamaktadır. İşlem sadece bir iğne giriş deliğinden yapılmakta ve lazer enerjisi ile yetmezlik olan bozuk olan kapakları arızalı olan damarlar kapatılmaktadır. Böylelikle hasta aynı gün içinde hastaneye yatırılmakta, işlemi yapılarak gerekirse 24 saat içinde taburcu edilmektedir ve hasta gündelik hayatına hemen ertesi gün dönebilmektedir. Eğer bir ağır iş yapıyorsa 3 ila 5 gün istirahat yapıp, ağır işine de dönebilmektedir. Böylelikle hem ekonomik olarak külfetten Bakanlığımız ve SGK kurtulmakta hem de hastamız normal hayatına çok çabuk adapte olmaktadır."

İKİ BACAK İÇİN AMELİYAT BİR SAAT SÜRÜYOR
Lazerle tedavinin birkaç basamağı olduğunu anlatan Opr.Dr.Sağlam, şunları söyledi: "Öncelikle hastanın, hastalık tanısının koyulması önemlidir. Biz bunun için poliklinik koşullarında hastayı muayene ettikten sonra renkli doppler ultrason ile yapısının komple incelenmesi gerekmektedir. Bunun da biz poliklinik koşullarında incelememizi yapmaktayız. İkinci olarak tanısını koyduktan sonra lazere uygunluğu bizim için önemli, tedavi endikasyonu lazer işlem için var mı? Bunun ayrımını yaptıktan sonra hastanın ameliyat öncesi hazırlıklarını yapıp aynı gün sabah hastaneye yatırıyoruz ve lazer işlemini ameliyathane koşullarında steril bir ortamda yapıyoruz. Ameliyat yaklaşık her iki bacak için düşünürsek 1 saat sürüyor. Bir saat sonrasında hastayı servise alıyoruz, serviste takip ettikten sonra taburcu ediyoruz."
Ameliyat anında yapılan işlem yine doppler ultrason kontrolünde ve bir iğne vasıtasıyla damara iğneyle girdikten sonra bir tel gönderildiğini kaydeden Opr.Dr. Ulaş Sağlam, tel yardımıyla lazer cihazının yerleştirildiğini söyledi.
Opr.Dr. Sağlam, yerleşmiş olan lazer cihazı ile artık damarın çapına göre uygun enerjiyi vererek hatalı olan kısmı tamir ettiklerini belirterek "Hastada herhangi bir kesik, dikiş, kanama gibi komplikasyon oluşmadan hastanın tedavisini yarım saat gibi kısa zamanda yapmış oluyoruz" dedi.
Opr.Dr. Ulaş Sağlam, ameliyat sonrasında hastanın ağır işlerine bile rahatlıkla dönebildiğini sözlerine ekledi.
(HG-SK-HO-Y)

28.01.2013 09:53:26 TSI

Editör: Wan Haber