Mardin'de görevli dahiliye uzmanı Dr. Serkan Besli, zatürre hastalığında, halkın doğru bildiği konuların yanlış olduğunu söyledi.
Mardin'de özel bir hastanede görevli dahiliye uzmanı Dr. Besli, zatürre hastalığının, kapalı alanlarda kendini gösterdiğini belirtti. Besli, ilaç tedavisinin basit olduğunu fakat ilaç tedavisine gerek kalmadan bu hastalıklardan korunmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Grip ve nezlenin özelikle soğuk havalara bağlı hastalıklar olduğunu aktaran Besli, "Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu ve bronşit, yaşlılarda ise zatürre dediğimiz hastalık ortaya çıkmaktadır. İnsanlar bu hastalığın sebebi yanlış bildiği soğuk havadan kaynaklandığını düşünüyorlar. Tabi soğuk havanın da mutlaka etkisi var. Daha çok kapalı alanda kalındığı için bu hastalık tetikleniyor. Bunun nedeni ise hastaları kapalı alanda daha çok insanlarla temas ederek bulaşabiliyor. Bunu önlemenin birinci yolu soğuktan korunmaktır. Kapalı alanda uzun süre kalındığı zaman odayı sürekli havalandırmak gerekir" dedi.

"BULUNDUĞUMUZ ORTAMI SÜREKLİ HAVALANDIRMALIYIZ"
Kış aylarında çok fazla kalorifer yakıldığı için pencerelerinde açılmadığını ifade eden Besli, "Pencere açılmadığı zaman evde bir hastalık varsa, çocukta da olsa yaşlı da olsa diğer evdeki tüm aile bireylerine bulaştırabilir. Bulunduğumuz ortamı günde yarım saat veya yirmi dakika aralıklarla havalandırmamız gerekir. Önemli olan hastalığa yakalanmamaktır. İlaç basittir yazılır ama öncesinde korunma her şeyden daha önemlidir. İkinci koruma yolu da hasta olan biriyle temastan kaçınmak. Çocuk hastaysa mümkün olduğu kadar diğer aile bireyleriyle uzak tutmak gerekir. Yetişkin bir hasta varsa çocuklardan uzak tutmak mümkünse bir iki gün için uzaklaştırmak gerekir. Eğer ateş yoksa çok fazla öksürük, balgam, nefes darlığı ve ciddi semptomlar yoksa ilk başta antibiyotik kullanmanın mantığı yok. Antibiyotiğe ancak hasta yaşlıysa antibiyotik başlanabilir ilaç tedavisi verilebilir" diye konuştu.

"ÇOCUK VE YAŞLILARDA HASTANEYE BAŞVURULMALI"
Çocuklarda hastalığın ilerlemesini beklemeden hastaneye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Besli, "Bir ve iki gün içerisinde eğer hastalık ilerliyorsa tedavi sürecinden veya kullandığı ıhlamurdan, ada çayı ve bitkisel ilaçlardan enfeksiyon ilerleyip akciğerlerine kadar gidebilir. Halk arasında zatürre dediğimiz, bronşit dediğimiz hastalıklara sebep olabilir, ilerlemesini beklemeden o zaman hastaneye başvurmak gerekir" şeklinde konuştu. Hastalıkta ilk yapılması gerekenin aile bireylerinin korunması olduğunun altını çizen Besli şöyle devam etti:
"İlk olarak aile bireylerini hastalıklı olan birinden ayrı olmasını sağlamak olacak. ikinci basamak yapacağımız mesela burun tıkanıklığı nezle grip başladığı zaman kendimizi korumak daha çok dışarı çıkmamak temastan kaçınmak aile bireylerinden uzaklaştırmanın dışında ıhlamur, ada çayı, limonlu çay ve bitkisel destek tedavisi almak. Buna rağmen şikayetlerimiz geçmiyorsa en yakın sağlık kuruluşu aile hekimliği, hastaneye başvurup tedavi sürecinde doktor gözetiminde tedavi olmak gerekir. Yaşlı hastalarda çok beklemenin ve çocuklar da çok beklemenin bir mantığı yok. Çünkü çocuklarda hızla ve yaşlılarda bağışıklık sistemi düşük olduğu için hızla ilerleyebilir, birkaç gün bekleyelim, .ir şey olmaz, nezledir, griptir dememeliyiz. Direk hastaneye veya aile hekimliklerine başvurmaları gerekmektedir. Mesela zatürreye yakalanmış yaşlı hastalar 60 ve 65 yaş üzeri hastalar ayakta tedavi aldığı halde tedaviye yanıt alamıyorsa veya ateşi sürekli devam ediyorsa çocuklarda yaşlı hastalarda erişkinlerde ateşi devam ediyorsa bu tedaviye yanıt alınamıyorsa mutlaka yatırılması gerekiyor o zaman hastanelere başvurulması gerekiyor. Özellikle acil servislere dahiliye, göğüs polikliniklerine başvurulması gerekiyor."
(MA-YRT-AŞ-Y)

16.01.2013 11:44:57 TSI

Editör: Wan Haber