Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oktay Akbaş, çocukları düşük notlu karne getiren ailelere çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamaları tavsiyesinde bulunarak, "İnsanların parmak izleri farklı olduğu gibi beyin kıvrımları da farklıdır. Çocuğunuzu bu nedenle diğer çocuklarla kıyaslama yapmayın" dedi.
Öğrenciler ilk yarıyılın tamamlanması ile karnelerini alırken, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oktay Akbaş velilere çeşitli tavsiyelerde bulundu. "Sevgili anneler babalar, çocuğunuzun karnesindeki en güzel notu görün ve çocuğunuzu tebrik edin" diyen Doç. Dr. Akbaş, "Onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Daha az başarılı olduğu dersleri başarabileceğinize olan inancınızı bir defa daha ona ifade edin. Kendi öğrencilik yıllarınızdaki karnelerinizi hatırlayın ve çocuğunuza ona göre davranın" dedi.
Karne gününde çoğunlukla karnede kırık notu olan öğrencilerin akla geldiğini hatırlatan Akbaş, "Çünkü iyi karne için yapılması gereken zaten açıktır. Bu nedenle karnede düşük notu olan öğrencilere nasıl davranılacağı daha önem kazanmaktadır. Notları pek iyi olmayan çocuklara ve gençlere kızmak yerine onları olduğu gibi kabul etmek gerekir. Çünkü bugün o notları düzeltemezsiniz. Daha iyi hale getiremezsiniz. Ama karneden hareketle bir sonraki dönemde çocuğunuza daha faydalı olmak için çaba sarf edebilirsiniz. Bu nedenle kendiniz için çıkarımlar yapın ve önümüzdeki dönem için ne yapacağınızı planlayın. Bu karne kimin karnesidir? Bu karne sadece çocuğunuzun karnesi değildir. Bu nedenle bu karne hem sizin, hem okulun hem de öğretmenin karnesidir. Bu gözle bakmak gerekir. Çocuklar ve tüm insanlar ailelerinden, öğretmenlerinden ve diğer çevrelerinden etkilenirler. Siz kendinize düşeni yerine getirmek için haftada bir gün televizyonu kapatıp, okulda öğrendiklerini size öğretmesini isteyebilirsiniz. Öğrenmenin en iyi yolu öğretmektir. Çocuklar size öğretmeye çalışırken konuyu daha iyi anlayacaklardır. Ayrıca çocuklarınıza 'Sana güveniyorum' cümlesini kullanın. Sana güveniyorum dediğimizde sen sorumluluklarını biliyorsun ve yeterlisin mesajını vermiş oluruz" diye konuştu.
Karne günü yapılan hatalı davranışlardan birinin de karşılaştırma yapmak olduğuna dikkat çeken Akbaş, "Çocuğunuzu diğer çocuklarla lütfen karşılaştırmayın. Tüm insanların parmak izleri farklı olduğu gibi beyin kıvrımlarımız da farklı. Çocuğunuz matematiği zayıf ama futbolu, girişimciliği, sosyalliği pekiyi olabilir. Karnedeki not, bir fikrin ya da kararın kolayca hatırlanması için bir kelime ya da rakamla ifade edilmesidir. Yani oldukça özettir, geneldir. Hayat ise daha ayrıntılı ve karmaşıktır. Notlara anlam yükleyin ama abartmayın. Çocuklarınızla kartopu oynamaya, birlikte gülmeye, sohbet etmeye, dünyaya ilişkin sorular sorup cevap vermeye ve kültürümüzde hep tekrarlandığı gibi 'insan' olmaya daha fazla önem ve anlam verin" şeklinde konuştu.
(AK-BÖ-CC-Y)

25.01.2013 14:29:34 TSI

Editör: Wan Haber