Diyarbakır'da, özel bir hastanede görevli göz hastalıları uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, amaçları dışında, özellikle uyuşturucu maksatlı olarak kullanılan göz damlalarının göz delinmelerine ve görme kaybına neden olduğunu söyledi.
Op. Dr. Balyen, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, gözün en önemli organ olduğunu söyledi. Üretim amaçları dışında özellikle uyuşturucu olan göz damlalarının kornea ülserlerine ve delinmelerine neden olduğunu aktaran Balyen, bunu kullanan hastaların kör olma risklerinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Bu damlaların artık Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelerde bulundurulmasının yasaklandığını ancak yine de birtakım kişilerin bunları yasal olmayan yollarla satabildiklerini ve vatandaşların buna karşı çok dikkatli olmaları gerektiğini bildiren Op. Dr. Lokman Balyen, göz bebeğini genişleten damlaların, duyarlı kişilerde özellikle dar açılı glokom hikayesi mevcut olan gözlerde göz tansiyonu yükselmesine neden olabildiğini dile getirdi. Doktor kontrolü olmadan alınan göz damlalarının tehlikeli ve sakıncalı olduğuna dikkat çeken Balyen, "İlaçlar bilinçsiz, yanlış ve kontrolsüz kullanıldığı takdirde geri dönüşümü olmayan olaylara neden olabilir. İyileşmek için sadece ilaç kullanmak yetmez, aynı zamanda doğru ilaç, doğru dozda ve doğru şekilde de kullanmak gerekir. Bu yüzden göz damlalarını bilinçli, doğru ve kontrollü kullanmak önem taşıyor" dedi. Etkili tedavi için damlanın gözün içine tam olarak girmesi ve damla uyguladıktan sonra bir süre gözün açık bırakılması gerektiğini aktaran Balyen, göz damlası kullanıcılarının uyulması gereken temel kuralları şöyle açıkladı:
"Göz damlaları uygulama saatleri, son kullanma tarihleri, damlaların günde kaç defa uygulandığı gibi faktörlere dikkat etmek gerekir. Göz damlalarını mikroplardan uzak tutmak gerekir. Göz damlalarını damlatmadan önce eller sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır. Damla, başın arkaya doğru eğip ve gözün alt kapağını hafifçe aşağı doğru çekilmesiyle oluşan cebe damlatılır. Etkili tedavi için damlanın gözün içine tam olarak girmesi ve damla uyguladıktan sonra bir süre gözün açık bırakılması gerekir. Hangi göz damlası olursa olsun her damladan bir adet damlanın gözün içine girmesi yeterlidir. Eğer birden fazla göz damlası kullanılıyorsa damlalar arasında en az beş dakika süre olmalıdır."
Göz damlalarının bilinçsiz, kontrolsüz ve yanlış kullanımı sonucu ciddi görme sorunlarının yaşanabildiğini ifade eden Balyen, özellikle glokom hastaları ve kontakt lens kullanıcılarının bu konuda daha çok dikkatli ve duyarlı olmaları gerektiğini kaydetti. Hastaların gelişigüzel göz damlalarını kullanmamaları gerektiğini aktaran Balyen, "Hem glokom damlaları hem de diğer damlaları damlatırken damlalar arasında en az beş dakika süre olmalıdır. Ve her bir göz damlasında bir damlanın göze girmesi yeterlidir. Glokom hastaları, damlalarını düzenli ve dikkatli bir şekilde kullanmaları önem taşıyor. Özellikle glokom hastaları damlayı damlattıktan sonra göz pınarları parmaklarla bir iki dakika kadar baskı uygulamalıdır. Bu şekilde damla gözyaşı kanalına giremez ve böylece hem damlanın gözdeki tedavi edici etkinliği artırılır hem de damlanın yan etki riskini bir miktar azaltılmış olur" diye konuştu.

"KORTİZONLU GÖZ DAMLALARINA DİKKAT"
Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılması durumunda korneada yaralanmalara ve körlüğe kadar varan tehlikeli sonuçların doğabileceğini anlatan Balyen, bu damlaların kesinlikle doktor gözetiminde kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Balyen, "Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılması sonucu, gözün bağışıklık sistemi cevabını bozarak, gözün herpesviral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı dirençsiz hale getiriyor. Ayrıca gözün kornea adlı saydam dokusunda epitel yaralanmalara yol açarak korneanın incelmesine, delinmesine ve korneada oluşabilecek yaraların iyileşmesinde gecikmeye neden olur. Özellikle gözde herpesviral enfeksiyonu veya korneada epitel erozyonu tablosu mevcut ise eğer aynı zamanda kortizonlu damlalar kullanılırsa gözün kornea tabakasının incelmesine ve delinmesine ve mevcut enfeksiyonun daha fazla ilerlemesine yol açabilir. Ayrıca kortizonlu göz damlaların uzun süre kullanılması göz tansiyonu yükselmesine ve katarakt oluşmasına neden olabilir. Ayrıca kortizonlu damlalar, özellikle çocukların göz ve burun dokularından emilip sistemik dolaşıma katılarak, oral, intramüsküler veya intravenöz olarak alınan kortizon ilaçlarına benzer etkiler gösterebilirler. Bu yüzden göz uzmanlarına danışmadan göz damlalarının kullanılması çok sakıncalıdır ve tehlikelidir. Şüphesiz gözün muayenesini ve tedavisini göz doktoru gerçekleştirir ve düzenler. Göz doktorunun önerilerine ve tedavi protokolüne uymak gerekir. Önerilen ilaçlar düzenli ve kullanım şekline uygun olarak kullanması ve hastaların kontrollerini aksatmadan gelmeleri önem taşıyor" şeklinde konuştu.
(MY-YRT-AŞ-Y)

31.01.2013 10:59:02 TSI

Editör: Wan Haber