Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksek Okulu (MYO) tarafından Kültür Merkezi'nde açılan Halı Kilim Dokuma Teknikleri sınıfında yöresel desen ve motifler halı ve kilimlere işleniyor.
Ahlat Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Görevlisi Sultan Sökmen, Halı Kilim Dokuma Teknikleri dersinde Ahlat Çini ve Seramikleri yapımında kullanılan motif ve desenleri halı ve kilimlere aktardıklarını belirtti. Sökmen, "Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde Bitlis yöresine ait motif ve desenleri bularak halı ve kilimlere aktarıyoruz. İşlediğimiz motiflerden bazılarını şöyle sıralayabilirim; Şahmeran, Oğuz Damgaları, Göktürk harflerinde görülen motifler, 8 kollu yıldız motifi, hayvansal motifler (Kaplumbağa, kuş, akrep, kertenkele) ve benzeri motifleri de işliyoruz. Oldukça emek isteyen bir iş yapıyoruz. Aynı zamanda halı kilim dokuma sanatını da yaşatmaya çalışıyoruz. Halı ve kilimlerin 1 tanesini dokumak yaklaşık olarak 1 ay gibi bir süre alıyor. Şu anda 9 öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizde çizmiş oldukları motiflere bakarak halı ve kilim dokuyorlar. Çalışmalarımız devam ediyor. Dönem sonunda ise yapmış olduğumuz ürünleri sergileyeceğiz" dedi.
Öğretim Görevlisi Sökmen, ilerleyen dönemlerde ise Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda bulunan mezar taşları üzerindeki desen ve motifleri de halılara dokuyacaklarını sözlerine ekledi.
(SAD-MSA-Y)

01.01.2013 10:55:12 TSI

Editör: Wan Haber