Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Umut davasında mahkeme, 20 yıl önce suikasta kurban giden Uğur Mumcu'nun otomobilinin mirasçılarına iadesine karar verdi. Uğur Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, enkazın karar kesinleştikten sonra aileye teslim edileceğini belirterek, "Otomobilin enkazı suikastın yapıldığı yere ya da Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın bahçesine konulabilir" dedi.
24 Ocak 1993 tarihinde, otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu'nun patlamada enkaza dönen otomobili, 20 yıl sonra mirasçılarına iade edilecek. Umut davasında dün kararını açıklayan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Uğur Mumcu'ya ait 06 YR 245 plakalı aracın, Uğur Mumcu'nun mirasçılarına iadesine karar verdi. Karar, Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin 20. yılı dolayısıyla 24 Ocak'ta kapsamlı bir anma etkinliği hazırlığı içindeki Mumcu ailesini memnun etmedi.
Uğur Mumcu'nun ağabeyi avukat Ceyhan Mumcu, İHA'ya yaptığı açıklamada, 24 Ocak 1993 gününden bu yana aracın, Emniyet Müdürlüğü'nde 'Umut Davası'nın en önemli kanıtı olarak muhafaza edildiğini söyledi. Aracın, 'Umut Davası'nın vazgeçilmez bir delili olduğundan dolayı emniyette bekletildiğini kaydeden Mumcu, aracın hemen iade edilmeyeceğini ve verilen kararın kesinleşmesi gerektiğini ifade etti. Karar metnini henüz görmediğini anlatan Ceyhan Mumcu, konuyla ilgili bir açıklama yapılması gerektiğini dile getirdi. Karar kesinleştikten sonra aracın Güldal Mumcu, Özgür ve Özge Mumcu'ya teslim edilmesi gerektiğini kaydeden Ceyhan Mumcu, "Bu araç emniyetteyken 10 yıl sonra bu araca yüklüce bir vergi cezası geldi. Vergi Dairesi'ne gittim, parayı yatırdım. Basında eleştiri konusu oldu, onun üzerine Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı vergiden düşülmesi konusunda sert bir yazı yazdı Maliye Bakanlığı'na" dedi.

"ARACIN VERGİSİ DÜŞMEMİŞSE AİLE 20 YILLIK TAŞIT VERGİSİ ÖDEMEK DURUMUNDA KALACAK"
Ceyhan Mumcu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aracın vergisi düşmemişse aile bir de 20 yıllık taşıt vergisini ödemek zorunda kalacak. Karar kesinleştikten sonra, ne olabilir? İmha edilir ki edilmemesi gerekir diye düşünüyorum ama bu kararı Uğur'un eşi Güldal Mumcu ve reşit olan çocukları verecek. Benim önerilerim var. Araba bombanın patladığı yere konulabilir. Fakat halkımıza bunun psikolojik bir olumsuzluğu varsa o zaman Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın bahçesine konulabilir. Bunlar benim önerilerimdir. Kesin kararı ailesi verecek."
Uğur Mumcu'nun ailesiyle bu konuyu daha evvel de görüştüğünü belirten Ceyhan Mumcu, "Emniyet sürekli bu aracı alın demişti. Güldal Mumcu, 'Bu araç bu davanın delilidir, bu dava kesinleşmeden, Uğur Mumcu'nun failleri tam anlamıyla ve tüm unsurları ortaya çıkmadan ben bu aracı almam' diyor" şeklinde konuştu.

MUMCU'NUN OTOMOBİLİNE İHA ULAŞTI
Bu arada Ankara Emniyeti tarafından muhafaza edilen Uğur Mumcu'nun otomobiline İHA ulaştı. Yıllardır emniyet otoparkında bekletilen otomobil enkazının kalın bir toz tabakasıyla kaplı olduğu gözlendi. Otomobilin, mahkeme kararının aileye tebliğ edilmesinin ardından Mumcu'nun mirasçılarına iade edileceği öğrenildi.
Öte yandan, Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu, twitter hesabından 'Babamın arabasının enkazını bize vereceklermiş. Sağ olsunlar. Arabam yoktu iyi oldu' yazarak karara tepki gösterdi. Kızı Özge Mumcu'nun ise, twitter hesabından "20 yıl sonra elde kalan patlamış bir çelik yığını. Teşekkürler Türkiye" dedi.
Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun ise 24 Ocak'ta yapılacak 20. yıl anma etkinlikleri için yoğun bir çalışma içinde olduğu ve bu hazırlıklar devam ederken verilen kararla ilgili konuşmak istemediği bildirildi.
(EY-ÖZ-Y)

18.01.2013 14:01:41 TSI

Editör: Wan Haber