Kardiyolog Doç. Dr. Fethi Kılıçaslan, "Atriyal taşikardi gibi bir ritm bozukluğuna aort içinden müdahale etmek de oldukça zor bir işlem. Hastamız Pakize Taşdelen, Türkiye'de elektroanatomik haritalama sistemini kullanarak aort içinden başarılı ablasyon yapılan ilk hasta" dedi.
62 yaşındaki Pakize Taşdelen, uzun süredir devam eden, aralıklı ve aniden başlayan çarpıntı atakları nedeniyle baş dönmesi, fenalaşma, nefes darlığı yaşadığını söyledi. Bu şikayetler nedeniyle defalarca acil servise başvuran, çeşitli kalp ilaçları kullanan fakat çarpıntısı tamamen geçmeyen Pakize Taşdelen, sağlığına Medipol Üniversite Hastanesi'nde kavuştu. NKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fethi Kılıçaslan, Datça'dan gelen hastasına ablasyon işlemi yaptıklarını, bu işlemin birçok ritm bozukluğunda başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Doç.Dr. Kılıçaslan, "Ablasyon yönteminde temel olarak kalp içinde ritm bozukluğuna neden olan bölge tespit edilir. Daha sonra bu bölge ısıtılarak veya dondurularak yok edilir. Böylece kalıcı ve tam tedavi sağlanmış olur. Ancak bazı durumlarda yok edilecek bölge özellikle kalbin ileti sistemine çok yakın olduğunda bu işlemin bazı riskleri olmaktadır. Bu risklerden en önemlisi yanlışlıkla kalbin iletim sistemine hasar vermektir. Böyle bir şey olduğunda hastaya kalp pili takmak gerekebilir. Birçok ritm bozukluğunda bu risk yüzde 1-2 oranındadır. Ancak kalbin iletim sistemine yakın bölgelerde ablasyon yapılmak zorunda kalınırsa bu risk yüzde 10-15'lere kadar çıkabilmektedir" dedi.

BENZER İŞLEM DÜNYADA DA ÇOK AZ
Pakize Taşdelen'in atriyal taşikardi adı verilen ve ilaç tedavisine çok dirençli bir taşikardisi olduğunu söyleyen Kardiyolog Doç. Dr. Fethi Kılıçaslan, çarpıntının tam yerini tespit etmek için yeni bir teknoloji kullandıklarını belirtti. Dr. Kılıçaslan sözlerine şöyle devam etti: "Elektroanatomik haritalama adı verilen bu teknolojiyi kullanarak çarpıntıya neden olan bölgenin kalbin iletim sistemine çok yakın olduğunu tespit ettik. Bu bölgeye dondurarak ablasyon uyguladık. Ancak iletim sistemine yakınlık nedeni ile risk çok yüksek olduğundan uzun süre dondurarak başarı sağlamak mümkün olmadı. Bu nedenle aort damarı içinden müdahale etmeye karar verdik. Böyle bir hastada aort içinden ablasyon yapmak dışında bir şeçenek yoktu. Atriyal taşikardi gibi bir ritm bozukluğuna aort içinden müdahale etmek de oldukça zor bir işlemdir. Dünyada aort damarından benzer şekilde müdahale yapılan çok az sayıda hasta vardır. Pakize hanım Türkiye'de elektroanatomik haritalama sistemini kullanarak aort içinden başarılı ablasyon yapılan ilk hastadır. İşlem herhangi bir komplikasyon oluşmadan başarılı bir şekilde yapılmıştır. Hasta ertesi gün evine taburcu edilmiştir. Takiplerinde herhangi bir çarpıntı sorunu olmamıştır."
(ÖK-ÖK-Y)

01.12.2012 14:57:23 TSI

Editör: Wan Haber