Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde, Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan 22 bin 400 Suriye vatandaşının tüm insani ihtiyaçları karşılanırken, eğitim-öğretim çağındaki yaklaşık 3 bin 600 çocuğa da eğitim imkanı sağlanıyor. Suriyeli gönüllü öğretmenlerin de katkısı ile sağlanan eğitim hizmeti, çadır kent yönetimi tarafından her türlü imkan sağlanarak devam ediyor.
Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'ne kurulan eğitim çadırlarında devam eden eğitim-öğretim, sabah ve öğleden sonra olmak üzere gün boyu devam ediyor. 1 ve 12'nci sınıflara kadar tüm yaş gruplarına eğitim imkanı sağlanırken, ayrıca ana sınıfı eğitimi de veriliyor.
Süleyman Şah Konaklama Tesisleri Kamp Müdür Yardımcısı ve Eğitim Alanları Sorumlusu Halil Tekyıldız, çadır kentte sunulan eğitim hizmetleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Öncelikle komşu Müslüman bir ülkede böyle bir durumun yaşanması, iç savaşın yaşanması hepimizi derinden üzmüştür. Bizi sevindiren durum da ülkemize iltica eden, mülteci konumuna düşen insanların her türlü imkanlarını sağlamak, barındırmak, temel ihtiyaçlarını gidermektir. Özellikle eğitim alanındaki hizmetlerden bahsedecek olursak, burada 612 öğrenci ana sınıfında eğitim görmekte, 12 öğretmenimizi, 12 yardımcı ablayı burada görevlendirdik. Bunlar sabahçı ve öğlenci olmak üzere eğitimlerine devam ediyorlar. 125 Suriyeli öğretmeni de görevlendirdik ve örgün eğitimde şu anda halihazırda gittikçe artan bir sayı ile 1. ve 12. sınıfta yaklaşık 3 bin 600 öğrenci eğitimlerine devam etmekteler. Türkçe kursumuz var, bayan ve erkeklere yönelik olmak üzere toplam 150 öğrenciye eğitim verilmektedir. Bunun yanında bayanlara yönelik Kur'an-ı Kerim kursumuz var. Burada yaklaşık olarak 60 bayana hitap ediliyor. Bilindiği gibi Suriye eğitim sisteminde yabancı dil olarak okutulan İngilizce ve Fransızca var. Buradaki öğretmenler, üniversite hocalarımız, Suriye'de eğer yönetim değişirse bu yabancı dillerden bir tanesinin de Türkçe olacağını ifade ettiler. Şu anda bizlerden Türkçe öğretmen talep etmekteler. Biz de temenni ediyoruz ki, Suriye'deki bu iç savaşın biran önce bitmesi ve bu insanların da ülkelerine dönmesi... Komşu ülkede yaşanan bu sıkıntılara karşın kapısını ardına kadar açan ve seferber olan ülkemiz, bundan sonra da açmaya devam edecek. Bizim büyük bir ülke olduğumuz, tarihimizden aldığımız örneklerle doludur. Bu gibi yardımlar ve çalışmalar bizleri sevindiriyor."
Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat ise, "Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli mültecilerin, insani ihtiyaçlarının yanı sıra, ana sınıfında 600 öğrenci, eğitim ve öğretim yaşına girmiş 3 bin 600 öğrenciye eğitim sağlanmaktadır. Çadır kent yönetimi olarak Suriyeli mültecilerin tüm ihtiyaçları imkanlar nispetinde karşılanmaktadır" dedi.
Tesislerde 3 büyük çadırda anaokulu eğitimi, 12 çadırda da eğitim yaşına girmiş öğrencilere eğitim verilirken, yetişkin kız öğrencilere de ayrıca yabancı dil kursu verildiği gözlemlendi.
(MD-SO-Y)

17.12.2012 13:03:08 TSI

Editör: Wan Haber