Suriye'deki iç savaştan kaçmak isterken Didim'de yakalanan Muhammed ve Emina çifti, ilk kez anne baba olmanın sevincini Türkiye'de yaşadı. Bir otelde barındırılan anne ve bebeği, sağlık durumlarının düzelmesinin ardından kampta koruma altına alındı.
Yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmak isteyen 20 Suriyeli göçmen arasında yer alan Muhammed ve Emina çifti, sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak Didim'e getirildi. Umut yolculuğuna çıktığında 9 aylık hamile olan 16 yaşındaki Emina, kızını Didim Devlet Hastanesi'nde dünyaya getirdi. Suriyeli aileyi otellerinde barındıran Çağlıçapar ailesi ile İlçe Emniyet Müdürlüğü mensupları aileye sahip çıkarak hayata bağladı.
Suriyeli genç çiftin yaşadıklarının tanığı olan otelin işletmecisi Naciye Çağlıçapar, onları bir hafta boyunca kendi ailesinden biriymiş gibi ağırladığını belirterek, "Suriyeli kaçaklar denizde yakalanmasının ardından üstleri ıslak şekilde bizim otele getirildi. Hamile olan bayan ve eşi bu gruptaydı. Ben onun hamile olduğunu anlayınca hemen ayrı bir ilgi gösterdim. Üzerinin kurutulması için otelimde kendimiz için kullandığımız odayı onlara tahsis ettik ve yeni elbise alarak kurulanmasını sağladık. O gece tahsis ettiğimiz odada kaldılar. Ben gece otelde kalan çalışanı arayarak hamile bayanın durumunu sordum; bana iyi cevabı verdiler ama sabaha karşı hastaneye kaldırılmış ve doğum yapmış. Ben de anne ve yeni doğan çocuğa elbiseler, çocuk bezi ve giysi alarak hastaneye gittim. Beni hastanede görünce çok mutlu oldu ve çocuğunun bakımında ona yardımcı oldum"

KIZIN ADINI BİZ VERDİK
Hastaneden taburcu işlemlerinden sonra anne ve kızı için otelde özel bir oda hazırlattığını kaydeden Çağlıçapar, şunları söyledi: "Bu süreçte hastanedeki hasta bakıcılarda yardımcı oldu. İlçe Emniyet Müdürlüğü çalışanları konuyu yakında takip ettiler; çocuk ve aile için ellerinden gelen katkıyı sundular. Ardından Muhammed ve Emina ve yeni doğan kızlarını otelimize yerleştirdik. Adını oğlum koydu; Arapça Elham koyduk. Bir hafta boyunca hem biz hem de emniyetteki arkadaşlarımız her konuda gerekli yardımları yapmaya çalıştılar"

MÜLTECİ KAMPLARINA GÖNDERİLDİLER
Otel işletmecisi Çağlıçapar, soyadını dahi bilmediği Suriyeli ailenin bir hafta otelinde kaldığını ve işlemlerinin yapılmasının ardından otelden ayrıldığını belirterek, "Bizden ayrılmaları zor oldu; çok teşekkür ettiler, dua edeceklerini söylediler" ifadelerini kullandı.
Muhammed ve Emina ile kızları Elham'ın, Suriye'deki iç savaştan kaçanlar için Türkiye'de kurulan mülteci kamplarından birine gönderildiği öğrenildi.
(HÇ-MB-HO-Y)

21.01.2013 16:03:09 TSI

Editör: Wan Haber