Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivillerin şehit sayılmasına ilişkin kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Diyarbakır'da şu ana kadar 296 başvuru yapıldığı bildirildi.
Hükümetin hayata geçirdiği terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlanmasını içeren 6353 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden bugüne kadar Diyarbakır'da 296 başvurunun yapıldığını ifade eden Vali Mustafa Toprak, yasanın yürürlüğe girmesinin vatandaşa ilaç gibi geldiğini söyledi. Terör eylemleri sebebiyle malul olan sivil vatandaşların kendileri ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına SGK tarafından aylık bağlanacağını ve bu kişilere malullük durumlarına göre 16 yaşından büyükler için tespit edilen 30 günlük asgari ücretin net tutarının yüzde 60'ı, yüzde 80'i ve tamamı oranında maaş verileceğini belirten Vali Toprak, yasadan faydalanmak için muhtaçlık durumumun olması gerektiğini kaydetti. Vali Toprak, "Hükümetin hazırladığı 6353 Sayılı Kanun, 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun daha önce çıkarılan 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun'un bazı maddelerindeki değişimi ortaya çıkarıyor. Ama baktığımızda bu kanunun esas olarak getirdiği ana değişikliklerden biri de sivil vatandaşlardan terör ve terörle mücadele sırasında vefat edenlere de ödemeler yapılmasını konu edinmektedir. Sivil vatandaşlar eğer terörle mücadelede bir zarara uğradıysalar, bir takım maaş ve benzeri ödemelerin başlatılması söz konusudur. Bugüne kadar Diyarbakır'da terör olayları sonucunda hayatlarını kaybedenlerin yakınları ve sakat kalanlardan oluşan 296 kişi valiliğimize başvuru yaptı. Bunlardan 203 kişinin aylık bağlanma belgeleri tamamlanmış ve ilgili sosyal güvenlik kurumuna gönderilmiştir. Geri kalan dosyalardan muhtaçlık belgesi düzenlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nden gelecek gerekli işlemlerin sonucu beklenmektedir. Bunların muhtaç durumu belirlenirse aylık maaş bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü'ne gönderilecektir" diye konuştu.

"ARTIK SİVİLLERDE MAAŞ ALACAK"
Terörden dolayı hayatını kaybeden ve sakat kalan sadece kamu görevlilerine maaş ödendiğini ifade eden Vali Toprak, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte sivil vatandaşların da maaş alacağını belirtti. Vali Toprak, "Terör ve terörle mücadeleden etkilenen ve vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına bir asgari ücretin tutarı şeklinde ödeme yapılacak. Eğer bu mücadele sırasında yaralama ve benzeri durumlar olduysa kanunun belirlediği üç değişik nokta var, ona göre bunların durumu belirlenecek. Eğer kişi vefat ettiyse, yakınlarına asgari ücretin net miktarı kadar her ay maaş ödenecek. Bu durum çok önemli bir imkan oluşturdu. Terör ve terörle mücadelede şehit olan asker, polis, korucu ve benzeri güvenlik personeli için daha önceki kanuni düzenlemelerle getirilen, anne ve babaya, varsa eşine ve çocuğuna maaş bağlanmasıyla ilgili yapılan düzenleme son 6353 Sayılı Kanun ile 5233 Sayılı Kanun'un getirdiği değişikliklerle sivillere de maaş bağlanmasına imkan tanındı" dedi.

"TERÖR İNSANLARI CANINDAN YOKSUN HALE GETİREBİLİYOR"
Terörden etkilenenlere maaş bağlanmasının vatandaşa ilaç gibi geldiğini ifade eden Vali Mustafa Toprak, terör olaylarının hiç kimsenin istemediği, göz yumamayacağı ve devamlı mücadele edilmesi gereken ama varsa onun doğurduğu zararların da ortadan kaldırılması gereken bir durum olduğunu söyledi. Toprak, "Terör insanları canından yoksun hale getirebiliyor. İş gücü kaybından bir uzvi kaybına kadar birçok şey yaşatıyor. Yapmakta olduğu işi yapamaz hale geliyor, mağdur oluyor. Bunun manevi ve sosyal boyutu da var. Bunun da irdelenmesi gerekiyor. Yapılacak irdeleme sonucunda bu kanunun esas amacı da budur. Dolayısıyla terörle mücadelede bir takım faaliyetler yapılırken ve ola ki terörle mücadele sırasında bir can kaybı yaşanıyorsa onun insani boyutta, yani sivillere yönelik olarak terörün getirdiği zararın karşılanmasıdır. Bu karşılanmanın hakikatten kanun düzenlenmesinin çok uygun olduğu ve yerinde bir değişiklilik olduğunu ifade edebiliriz. İnsanlarımız, kamu görevlisi olsun, sivil vatandaş olsun, terör ve terörle mücadele esnasında vefat etmiş olabiliyor, sakat kalabiliyor, muhtaç duruma düşebiliyor. Bunların bir nebze yaralarının sarılması gerekiyor. Bu ölçüde kanun vatandaşlarımıza ilaç gibi gelmiştir. Mağdur olan vatandaşlarımız gerekli başvuruyu yaptıkları taktirde, ilgili kurumların istedikleri belgeleri getirmeleri halinde incelenmeye alınacak. Eğer hak sahibi olursa aylık bağlanması konusunda herhangi bir problem ortaya çıkmaz" şeklinde konuştu.

"YASANIN AMACI VATANDAŞIN ACILARINI PAYLAŞMAKTIR"
6353 Sayılı Yasa'da amacın vatandaşların yaşadıklarına ortak olmak ve devletin onların acılarını hissetmek olduğunu belirten Vali Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Terörün getirdiği acıları hep birlikte yaşıyoruz, görüyoruz ve hissediyoruz. Allah kimseye bunu yaşatmasın. Bundan dolayı vefat eden insanların yakınları eğer muhtaçlık düzeyinde ise, sosyal ve hukuk devleti olarak vefat edenlerin yakınlarına bakmak, eğer sakat kaldıysa kendisine maaş bağlamak da sosyal devletin bir görevidir. Bu kanun da bu amaçla çıktı. Hem maddi açıdan bir destek sağlıyor hem de manevi açıdan insanlara destek olduğumuzu, o yaşadıklarını onlarla birlikte yaşadığımızı göstermek açısından önemli bir kanuni düzenleme olarak değerlendiriyorum."
(ÜN-AKK-CC-Y)

23.12.2012 13:24:33 TSI

Editör: Wan Haber