Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Madımak olayının araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) görevlendirmesini Türkiye'nin geleceği açışından önemli gördüğünü ve DDK'nın sonuca ulaşabileceğine inandığını belirterek, "Hiç dokunmazsak gidecek böyle kendi halinde" dedi.
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olayının araştırılması için DDK'yı görevlendirmesini İhlas Haber Ajansı'na (İHA) değerlendirdi. Ürgüp, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Madımak olaylarının araştırılması için DDK'yı görevlendirmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Madımak olaylarının araştırılması için Sivas'ta bulunan 114 sivil toplum örgütü ile birlikte daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den talepte bulunduklarını hatırlatan Ürgüp, Madımak olaylarının 19. yılındaki anma programlarında 72 dernek ile bir araya gelerek bir bildiri yayınladıklarını söyledi. Bildiride Madımak olayında bilinmeyen tarafların aydınlanmasını istediklerini vurgulayan Ürgüp, "Gerçek failler, suçlular ortaya çıkarılsın. Bu işten dolayı mağdur olanlar var, yakınlarını kaybedenler var. Sadece Sivas'ta değil, birde bunun devam olduğu düşünülen, sanki birbirinin rövanşının alındığı gibi düşünülen Başbağlar hadiseleri de var. Her ikisi de DDK'nın denetimine alındığı takdirde Sivas kardeşliği sağlanır. Ciddi manada sağlanmış durumdadır. Türkiye'nin geleceği açısından da olumlu katkı sağlanır düşüncesiyle dilekçemizi yazdık. 15 gün içerisinde randevumuz çıktı ve biz görüştüğümüzden bu yana 18 gün geçti. Cumhurbaşkanlığı makamı bu noktadaki kararını verdi" diye konuştu.

"DDK TARAFSIZLIĞINI İSPATLADI"
DDK'nın kendisini daha önce merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Muhsin Yazıcıoğlu davalarında ispat ettiğini belirten Ürgüp, DDK'nın tarafsızlığının net şekilde ortada olduğunu ve çalışmalarını geniş kapsamlı tutan milletin en önemli denetleme kurulu olduğunu söyledi. DDK'dan olaylarla ilgili çıkan sonuçlara herkesin razı olması gerektiğine işaret eden Ürgüp, "DDK'dan bu konuyla ilgili ne çıkacaksa herkesin razı olması ve rıza göstermesi lazım. Önemli bir gelişme bunlar" dedi.
Madımak olaylarında DDK'nın sonuca ulaşılıp ulaşılmayacağını delillerin ortaya çıkmasıyla göreceklerini ifade eden Ürgüp, "Sonuca ulaşılabilir. 20 yıl geçti. Çok uzun bir süre değildir, ama geç kalınmış bir süreçtir. Onu kabul ediyoruz zaten. Hiç dokunmasak gidecek böyle kendi halinde. Sivas'taki olayın görgü tanıklarının hepsi hayatta, belki birkaç kişi hayatını kaybetmiş olabilir. Burada otopsi raporlarını filan tamamını gözden geçirmek gerekiyor. Sağlıkçılar hayatta. DDK'nın yapacağı incelemelerde bunların ortaya çıkarılabileceğini düşündüğümüz için böyle bir yaklaşımda bulunduk. Veya biz şu çıkar, bu çıkarda demiyoruz. Her ne çıkarsa ona rıza göstermek gerekiyor. Bu konunun da spekülatif bir konu olmaktan çıkarılması lazım diye düşünüyoruz" diye konuştu.
(TB-CC-Y)

01.12.2012 15:08:06 TSI

Editör: Wan Haber