Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Atilla Yeşil, birçok ülkede klinisyen ve araştırmacıların kadın doğum uzmanını sezaryen kararına götüren nedenleri sorguladığını belirtti.
Son 20 yılda sezaryen oranlarındaki artışa tezat oluşturacak bir şekilde vajinal operatif doğum oranlarında azalma gözlendiğini bildiren Yeşil, "Vajinal operatif doğum seçeneği, doğabilecek hukuki sorunlar, tecrübeli hekim azlığı gibi nedenlerle geri plana atılmış görünmektedir" dedi.
Uzman Doktor Yeşil, "Vajinal operatif doğum prensip olarak normal spontan doğum eyleminin son aşamasında uygulanabilen, bebeğin operatif yardımla doğurtulması girişimidir. Bunun teknik olarak iki yöntemi vardır. Birincisi vakum yardımı ile ikincisi forseps dediğimiz alet yardımı ile uygulanan tekniktir. Vakum tekniğinde çan şeklinde bir aparat bebeğin başına yerleştirilir ve negatif basınç uygulanarak çanın bebeğin başına sabitlenmesi sağlanır. Daha sonra anne adayının sancılarına senkronize olarak bebeğin başı çekilerek başın duruşu doğum kanalına uygunlaştırılır ve bebek doğurtulur. Forseps tekniğinde vakum çanı ve negatif basınç yerine kaşık şeklinde iki aparat bebeğin başına yerleştirilir. Vakumla aynı prensiple anne adayının sancılarına senkronize olarak bebeğin başı çekilerek doğum kanalına uygunlaştırılır ve bebek doğurtulur" dedi.
Vajinal operatif doğumun ülkemiz ve bazı diğer ülkelerde giderek daha az uygulandığını ifade eden Dr. Yeşil, "Bunun nedeni dünya genelinde doktorlar aleyhinde açılmış davalardan kaynaklanmaktadır. Bu hukuki süreçlerin doktorları girişimden uzaklaştırması, sonuç olarak anne adaylarımızın ve bebeklerimizin doğum risklerini artırmaktadır. Giderek daha az oranlarda bu doğum yönteminin uygulanması deneyimli hekimin yetişmesinde de büyük engel teşkil etmektedir. Sonuç olarak anne adaylarının, eşlerinin ve toplumun konu üzerine bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 2011 verilerine de değinen Dr. Yeşil, Türkiye'de sezaryenle doğum oranının diğer ülkelere oranla yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
(MD-İP-CC-Y)

01.02.2013 10:53:15 TSI

Editör: Wan Haber