Afyonkarahisar'daki sebze ve meyve fiyatlarında Mart ayının sonuna kadar yüksek oranlarda bir artış gözükmediğini söyleyen Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, vatandaşa ucuz sebze ve meyve yedirmek için ne gerekiyorsa yaptıklarını söyledi.
Antalya'da seraların büyük zarar gördüğü selin ardından vatandaşların sebze ve meyve fiyatlarında artış olacağı endişesi duyduğunu belirten Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, "Vatandaşlar içini ferah tutsun, fiyatlarda öyle afaki oranlarda artış yaşanmayacak" dedi. Çiloğlu, sebze ve meyve fiyatlarının geçen yılın ilk dönemine göre kıyaslandığı zaman az da olsa bir artışın söz konusu olduğunu, bunun nedeninin ise ikinci 90 günlük periyotta üreticilerin yüzde 50 daha az ürün ekmesi olduğunu belirtti. Fiyat istikrarının en başta üreticilere bağlı olduğunu söyleyen Çiloğlu, şöyle konuştu:
"Kış mevsimin gelmesi ile birlikte ilk 90 günlük ekim periyodunun ardından ihracatın azlığı ve ürünün yurt içinde fazla değer kazanmaması nedeniyle ürünler üreticilerin ellerinde kaldı ya da istedikleri fiyatlardan piyasaya veremediler. Kısacası örtü altı diye tabir edilen seralardaki ürün fazla para etmedi. Bundan ağzı yanan üreticiler zarar etmemek için ikinci 90 günlük ekim periyodunda ürünlerini daha az ektiler. Sonuçta, üreticiler zarar etmezken bu sebze ve meyve fiyatlarının azda olsa yükselmesine neden oldu."

DOMATES 2, SALATALIK 2,5 VE SİVRİ BİBER 3 TL'DEN ALICI BULUYOR
Afyonkarahisar'a en çok sebze ve meyvenin geldiği illerin başında gelen Antalya'da yaşanan sel ve don olayından ürünlerin olumsuz etkilendiğini dile getiren Çiloğlu, "Bu yaşanan olumsuzluklar ürün rekoltesini düşürdüğü gibi, aynı zamanda Antalya'dan Afyonkarahisar haline gelen sebze ve meyvede de yüzde 45'lere varan bir düşüşe neden oldu. Ancak her şeye rağmen ilimizin üretim bölgelerine yakın olması büyük bir şans. Belki de fiyatların afaki oranlarda artmamasının başında gelen en büyük nedenlerden birisi bu. Bununla birlikte ilimizdeki satıcıların yüksek kar düşüncesi içerisinde olmamaları fiyatların istikrarlı bir şekilde seyir etmesini sağlıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Afyonkarahisar'da kış döneminin sona erdiği Mart ayına kadar fiyatlarda önemli bir artış yaşanmayacaktır. Çünkü fiyatlar sınıra dayanmış durumda. Yani fiyatların yükselmesi için olağanüstü durumların olması gerekiyor. Şu anda ilimiz piyasasında en çok tüketilen sebzelerden domates 2 TL, salatalık 2,5 ve sivri biber 3 TL'den alıcı buluyor. Narinciye ve elmada da fiyatların aynı kalacağını düşünüyoruz. Çünkü bu ürünlerde de ihracat azlığı söz konusu" diye konuştu.
(GC-SK-CC-Y)

07.02.2013 13:16:30 TSI

Editör: Wan Haber