Suriye'deki savaştan kaçarak Bursa'ya gelen 7 kişilik aile, ilk günlerde gelen yardımlar kesilince mağdur oldu.
Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen 7 kişilik aile Bursa'da perişan oldu. Merkez Osmangazi ilçesi Kemerçeşme Mahallesi'nde muhtar ve vatandaşların yardımı ile bir eve yerleşen 3 aile aynı odada kalıyor. Üzerinde yürüyecek halıları bile olmayan aileye ilk önce mahalleli ve Kemerçeşme Mahalle Muhtarı Mehmet Bakırcı sahip çıktı. Bakırcı, kalacak yeri olmayan aileye ilk önce kiralık bir ev buldu. Yiyecek ekmek bulamayan Suriyeli aile için muhtar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan ekmek temin etti. Ancak 7 kişilik aileye günde vakıftan ancak 5 ekmek alabilen Bakırcı, daha önce yardım eden vatandaşlarında imkanlardan dolayı yardım edemediklerini ve ailenin mağdur olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yıl savaştan kaçan ve iş bulma ümidiyle Bursa'ya gelen ve Muhammet Kulak, oturma izni olduğunu ancak çalışma izni alamadığı için kimsenin kendisini çalıştırmadığını söyledi. Eşi ve kendi çocuklarıyla birlikte ablası, çocukları ve annesine de bakan Kulak, ilk geldiklerinde belediye ve vatandaşların kendilerine yardım ettiklerini ancak yardımların kesilmesinden dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bursa'da doğan Hüda Kulak isimli çocuğunu kucağına alarak seven Kulak, yetkililerden kendilerine yardım etmelerini istedi.
Türkçe bilmeyen ve tercüme konusunda eşinin kendisine yardımcı olduğu İlham Mansur Kulak, anne ve babasının Suriye'de kaldıklarını ve her gün endişe ile uyandıklarını belirtti. Kulak, "Annem, babam ve akrabalarım Suriye'de. Bir televizyonumuz bile yok Suriye'deki gelişmeleri takip etmek için. Anne ve babamı komşuların telefonundan arıyorum. Burada çok sıkıntı çekiyoruz. Suriye'de savaş olmasaydı daha rahattık" dedi.

"DOKTOR OLMAK İSTİYORUM"
Suriye'de kendi evlerini bırakarak savaştan kaçan Ahmet Kulak, Suriye'de okula gittiğini ve okul arkadaşlarını çok özlediğini söyledi. Babasının kendisine harçlık vermediğini ve parası olmadığı için dışarıya çıkmadığını söyleyen 10 yaşındaki Kulak, okula gitmek istediğini ve bitirince de doktor olmak istediğini söyledi. Bursa'da yaşamanın güzel olduğunu ancak maddi sıkıntılardan dolayı zorluk çektiğini ifade eden Kulak, Suriye'deki savaşın bitmesini istedi.
1930 yılında annesi Nefise'nin Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğduğunu ve 9 yaşında evlendirilerek Suriye'ye götürüldüğünü söyleyen 55 yaşındaki Hüda Hümeymi, annesinin Türk olduğunu ve kendisinin de Türk vatandaşlığı hakkının olduğunu söyledi. Yetkililerin kendisine Türk vatandaşlığı hakkı vermediğini ifade eden Hümeymi, "Annem Türk. 9 yaşında evlenmiş ve Suriye'ye gitmiş. Benim abim, kardeşlerim de Türkiye Cumhuriyeti kimliği var ancak bana Türk kimliği vermiyorlar. Osmanlı kütüklerine bak, dediler. Bunun için mahkemeye gitmem gerekiyor. Mahkeme çok para istedi. Yiyecek ekmeği zor buluyorum, mahkeme parasını nereden bulacağım? Türk olmak benim hakkım ve ben bu hakkı istiyorum" dedi.
Aynı odada kalan, aynı mutfağı paylaşan, banyo yapacak durumları bile olmayan aile, yalın ayak beton üzerinde yürüyor. Belediyenin verdiği yakacaklar sayesinde evi ısıtan 7 kişilik aile, yemeklerini de tek bir tüpün üzerinde yapıyor. Aile, şimdi yetkililerden gelecek yardımları bekliyor.
(ET-YS-Y)

16.02.2013 10:20:49 TSI

Editör: Wan Haber