Türkiye'de yaşayan azınlıkların genel temsilci Laki Vingas, Türk mallarını iade etmeyen Yunanistan'ı kınadı. Türkiye'deki azınlık taşınmazları için 'babamızın malı' diyen Vingas, Türkiye'nin son 10 yılda daha yaşanılabilir bir ülke olduğunu belirtti.
Azınlık mallarının iadesi konusunda duyduğu memnuniyetini dile getiren Laki Vingas, Yunanistan'ın aynı tutumu sergilememesini eleştirdi. Vingas, yurtdışındaki Türk mallarının iade edilmemesi konusunda şöyle konuştu: "Bizler yapılan haksızlıkların bedelini yıllar boyunca ödedik. Yunanistan veya başka ülkelerde bu tür haksızlıklar yapılıyorsa kınıyorum. Ama bunun sorumlusu ben değilim, benim toplumum değil. Bunun karşılığında benim bir şeyler verme mecburiyetim yok".

"AZINLIK MALLARINI İSTİYORUZ, ÇÜNKÜ BABAMIZIN MALI"
Azınlık malları konusunda zaman zaman çeşitli eleştirilere maruz kaldığını belirten Vingas, "Bazen toplumda hissediyorum, sayınız az bu kadar taşınmazı ne yapacaksınız gibi bir tutum var. Bunun cevabı çok basit, orası bizim babamızın evi. Herkes kendi babasının evine sahip olmak ister. İsterlerse size 3 tane gökdelen versinler, o küçücük gece kondu babanızın eviyse onun sizde taşıdığı anlam farklıdır" dedi.

AZINLIKLARIN YENİ BEKLENTİSİ EŞİTLİKÇİ, SİVİL ANAYASA
Anayasa konusunun kendileri için çok önemli olduğunu belirten Laki Vingas, "Yeni anayasa bizler için yeni bir dönüm noktası, yeni bir sayfa olacaktır" dedi. Azınlıkların son yıllarda önemli yol kat ettiğini söyleyen Vingas, "Taşınmazlar, ifade özgürlüğü, görünürlük gibi birçok konuda önemli haklar elde ettik, ancak tüm bunlar anayasa tarafından koruma altına alınmazsa azınlıkların sıkıntıları devam edebilir. Bu durumun siyasi otoritelerin tutumuna bağlı kalmaması lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE 2000'Lİ YILLARDAN SONRA DAHA YAŞANILABİLİR HALE GELDİ
Türkiye'de yaşayan azınlıkların geçmişte çok önemli sıkıntılar atlattığını belirten Laki Vingas, "2000'li yıllardan sonra tarihte yaşadığımız sıkıntıları aşma sürecine girdik. Elbette bunun siyasi iradeyle alakası var. Türkiye'nin değişimi ve demokratikleşme çabası içinde verdiği mücadeleler ve konjöktürün değişmesi bize önemli avantajlar sağladı" dedi.

AZINLIK NUFUSU ARTIYOR
Yaşanan gelişmelerin azınlıkların yaşam standardını yükselttiğini söyleyen Vingas, "Nüfusta ciddi bir artış yok ama azalmada yok, gitmede yok. Dolayısıyla sıfır noktasını yani eksilen noktayı durdurduk. Şimdi yavaş yavaş çoğalıyoruz" dedi. Laki Vingas konuşmasının sonunda tüm Türkiye'nin yeni yılını kutladı.
(ÖK-ÖK-Y)

04.01.2013 12:10:53 TSI

Editör: Wan Haber