Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Şanhgay Beşlisi" çıkışını İHA'ya değerlendiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, durumun kendileri açısından bir çelişki oluşturmadığını söyledi.
Brüksel'de düzenlediği olağan aylık basın toplantısının ardından İHA muhabirine, Başbakan Erdoğan'ın "Şanhgay Beşlisi" açıklamasını değerlendiren Rasmussen, "İnanıyorum ve biliyorum ki Türkiye, coğrafi konumu sebebiyle Orta Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerle ilişkilerde çok önemli ve stratejik bir rol oynuyor. Dolayısıyla ben bu konuda bir çelişki görmüyorum. Bir NATO müttefiki olmak ve aynı zamanda dünyanın başka yerlerine, diğer bölge ve ülkelere uzanan politikalara sahip olmak arasında NATO açısından bir çelişki yok" dedi.
Başbakan Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Türkiye'ye karşı takınılan tutumu eleştirerek, "Böyle olumsuz bir şekilde gidince siz de ister istemez 75 milyonun başbakanı olarak başka arayışlar içeresine giriyorsunuz. Onun için geçenlerde Sayın Putin'e onu söyledim, 'bizi Şangay Beşlisi içine alın' dedim. Alın bizi Şangay Beşlisi içine, biz de AB'ye 'Allahaısmarladık' diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var" demişti.
(SA-MS-OK-D)

31.01.2013 13:32:28 TSI

Editör: Wan Haber