İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arvas, 'rahim ağzı kanseri' aşısı ile ishale neden olan 'rotavirüs' aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi gerektiğini söyledi.
Rotavirüse bağlı enfeksiyonlar dünyada çok sık görülen ve ölüme neden olan enfeksiyonlar. Rotavirüs, çocuk ishallerinin yüzde 40'ına neden olarak, 5 yaş altı ölüm nedenlerinin yüzde 5'ini oluşturuyor. Konuyla ilgili İHA'ya konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arvas, "0-1 yaş arası süt çocuğu ne kadar küçükse, enfeksiyon daha ağır ve ölümcül oluyor. Özellikle ilk rotavirüs enfeksiyonu ağır geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü, bir ülkede ishale bağlı ölüm yüzde 10'un üzerinde ise, rotavirüsün ulusal takvime girmesi gerektiğini belirtiyor. Rotavirüs aşısıyla ilgili bilinmesi gereken 2 gerçek var. Biri şiddetli ishali önlediği, biri de ishale bağlı hastane yatışlarını önemli ölçüde azalttığı. Ülkemizde rotavirüs kaynaklı ishallerden ölen çocuk sayısı az olsa da, hastaneye yatış, ailenin bozulan psikolojisi ve bu çocukların bakım masrafları göz önüne alındığında, aşının ne kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de de aşı takvimine eklenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Rotavirüs aşılarının birinci dozunun bebeğin 15. haftadan gün almaması, son dozunun da 8. aydan gün almaması kaydı ile yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arvas, "Her yaşta çocukta ishal sorunu ile karşılaşıldığı için ilerde yaş sınırı genişletilebilir. Aşının önemli ölçüde ölümleri azalttığını unutmayalım. Şu an 42 ülkede rotavirüs aşısı, aşı takvimine girmiş durumdadır" dedi.

ERKEN EVLENENDE RİSK ARTIYOR
Türkiye'de ulusal aşı takvimine alınması gereken bir diğer aşının da rahim ağzı kanserine neden olan HPV (Human papillomavirus) virüsü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arvas, "HPV, rahim ağzı kanserinin yüzde 99.9 sebebidir. Ayrıca hem kadın, hem de erkeklerde genital bölge ve baş boyun kanserlerine de neden olabilmektedir. Bunun dışında genital siğillerin de yüzde 60-90 nedenidir. Dünyada en çok öldüren kanser sıralamasında 2. sırada olan rahim ağzı kanseri, ülkemizde de her geçen gün artıyor. 15-25 yaş arası, HPV enfeksiyonu için en hassas yaş grubudur. Erken yaşta (ergen dönemde) evlenmenin, çoklu cinsel birlikteliklerin HPV enfeksiyonuna yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 490 bin kadına serviks kanseri tanısı konmakta ve her gün 685 kadın, her yıl ise 240 bin kadın serviks kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu hastaların yüzde 85'i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Genellikle 40 yaş ve sonrasının hastalığı olarak kabul edilmesine karşın daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Kanser ve siğillere neden olan HPV aşısının da aşı takvimimize alınması doğru olacaktır" diye konuştu.
(İHA-OK-Y)

15.01.2013 10:03:13 TSI

Editör: Wan Haber