Kardiyolog Prof. Dr. Ümrah Aydoğan, "18 kilo bir çocuğa 40 kilo bir çocuğun kalbi nakledilmez. Bu yüzden çocuklar organ nakli konusunda daha şanssız. Aileler çocuklarının organlarını bağışlamıyor" dedi.
Kardiyolog Prof. Dr. Ümrah Aydoğan, beyin ölümü sonucu kalbi bağışlanan kişinin kalbinin kullanılabilmesi için, kalbin yapısında doğumsal bir anomali ile enfeksiyon gibi bir durumun olmaması ve kalp kasılma gücünün iyi olması gerektiğini söyledi. Bu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan organlarının uzmanlar tarafından kullanılıp, kullanılamayacağına bakılıyor. Çocuk Kardiyologu Prof. Dr. Ümrah Aydoğan, "Bağışlanan kalp, Türkiye'nin hangi ilinde uygun bir alıcı var ise oraya doğru vakit kaybetmeden gönderilir. Fakat kalp iyi kasılmıyorsa, yapısında bozukluk varsa nakil yapılamaz. Bu durum kalbi almaya gelecek ekibin zaman kaybetmesi demektir. Bu yüzden önce kalp incelenir, kullanılabilecekse, kalbi almaya bir organ ekibi gelir" diye konuştu. Prof. Dr. Aydoğan, bağışlanan kalp sayısının çok az olduğunu, Türkiye'de şu an yaklaşık 300 civarında kalp bekleyen hasta olduğunu, insanları organ bağışına davet ettiğini belirtti.

ÇOCUK NAKİLLER YOK DENECEK KADAR AZ
Erişkinlerde organ bağışının az olması nedeniyle kalp naklinin çok az yapılabildiğini, bunun yanında çocuklarının organlarını bağışlamayı da hiç düşünmediklerini açıklayan Prof. Dr. Aydoğan, "Organ bağışında daha çok yol almamız gerekiyor. İnsanlar kendi organlarını bağışlasalar bile, çocukları sözkonusu olunca daha da çekimser davranıyor. Çocuk kalp nakli yapan merkez Türkiye'de sayılı. Çocuk nakil için alıcı ve verici çocuğun kilolarının birbirine yakın olması gerekiyor. 18 kiloluk bir çocuğa 40 kiloluk bir çocuğun kalbini nakledemezsiniz. Çünkü kalp, göğüs kafesi içine sığmaz, akciğerleri sıkıştırır. Çocukların kendi kilolarına göre uygun verici bulması çok ama çok zor. Çocuklar nakil konusunda erişkinlerden daha şanssız"dedi. Kalbin kasılmasının iyi, kapaklarının sağlam, anomalisinin olmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aydoğan, "Kalp vericisinde enfeksiyon da olmaması gerekiyor. Çocuklarda yaygın görülen kan zehirlenmesi denilen vücutta yaygın mikrop görülmesi durumunda o organ kullanılamaz. Zaten nakil yapıldıktan sonra doku reddinin olmaması için ilaçlar kullanılıyor. Nakilden sonra takip çok daha önemli. Nakil ekip işi" diye konuştu.
(ÖK-ÖK-Y)

28.01.2013 10:58:16 TSI

Editör: Wan Haber