Ordu'da, beyin ölümü gerçekleştikten sonra aile kararıyla organları bağışlanan Ali Ergun'un böbreği, Gaziantepli diyaliz hastası Güler Beyaz'a hayat verdi.
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki evinde rahatsızlanan 55 yaşındaki Ali Ergun'un, Medical Park Ordu Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşmişti. Medical Park Ordu Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Mithat Yağlı'nın konuşmasının ardından ailesi, Ali Ergun'un nakil gerçekleştirilebilecek durumda olan karaciğer ve iki böbreğini bağışlama kararı almıştı.

BABASININ ORGANLARINI KENDİ ELİYLE TAŞIMIŞTI
Bağışlanan organlardan böbreğin bir tanesi Erzurum'a, karaciğer ve böbreğin diğeri Malatya'ya gönderilmişti. Organlar hastaneden çıkarken acılı aile gözyaşlarını tutamazken, Ali Ergun'un oğlu Fatih Ergun, organları ambulansa kadar kendisi taşımıştı. Organ kutusunu defalarca öpen acılı evlat, ambulansa organ konulduktan sonra, babasından bir parçayı başka hastaya götüren ambulansı da öperek uğurlamıştı.

SEVİNDİRİCİ HABER MALATYA'DAN GELDİ
Malatya'da uygun hastanın bulunmaması üzerine, böbreklerden bir tanesinin 6 yıldır diyaliz hastası olan ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde tedavi gören Gaziantepli 31 yaşındaki Güler Beyaz'a uygun olduğu tespit edildi. Ali Ergun'un böbreği bekletilmeden Gaziantep'e getirilirken, burada Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence tarafından başarılı bir operasyonla Güler Beyaz'a nakledildi. Ameliyat sonrası Beyaz'ın hızlıca sağlığına kavuştuğu öğrenildi.

"BİR İNSAN ÖLÜYOR, DİĞER TARAFTAN 3 İNSAN KURTULUYOR"
Başarılı bir ameliyat ile sağlığına hızlıca kavuştuğunu ifade eden Güler Beyaz, "Bir insan ölüyor, diğer taraftan 3 insanın hayatı kurtuluyor. Bence bu çok güzel bir şey. Ben 6 yıldır diyaliz hastasıyım. Allah kimseyi bu hastalığa düşürmesin. Rahatça ne yemek yiyebiliyorsun, ne de su içebiliyorsun. Bir yere gidip gelemiyorsun, her şeyden kısıtlısın. Böbreğini bağışlayan merhuma Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olur inşallah. Onun organları 3 kişiye hayat bağladı. Bunun için çok sevinçliyim. Sevinçten ne söyleyeceğimi bile bilmiyorum, çok mutluyum. En başta doktorumuz, buradaki yetkililer, herkesten Allah razı olsun" dedi.
Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence ise, hastanın 6 yıldır böbrek beklediğini kaydederek, "Hastamız Güler Beyaz'ın ailesinde de canlı verici yoktu. Annesi böbreğini vermek istiyordu fakat şeker hastası olduğu için bu nakil gerçekleştirilemiyordu. Bu yüzden ben ölen vatandaşımızın mekanı cennet olsun diyorum. Sahiplerine de, bu onurlu davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bunun da tüm ülkemiz halkına örnek bir davranış olmasını diliyorum. Şu an hastamız mutlu, biz daha çok mutluyuz. Kadavra organ bağışının fazlalaşmasını istiyoruz. Halkımızın bu konuya daha duyarlı davranmasını istiyoruz" diye konuştu.
Sani Konukoğlu Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Ziya Yıldırım da, "Biz Özel Sani Konukoğlu Hastanesi olarak, hastanemiz bünyesinde organ nakli hizmetleri konusunda; gerek şehrimizde, gerek bölgemizde iyi hizmetler gerçekleştirebilmek amacıyla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bundan sonraki süreç içerisinde de hizmetlerimiz artarak devam edecek. Bu bölgenin içerisinde bulunan insanlarımızın, böbrek yetmezliği konusunda rahatsızlığı olan kişilerin organ nakli konusundaki alternatifleri olarak, hastanemizde gerçekleştirdiğimiz bu tedavi sürecinde istiyoruz ki; kadavra oranları biraz daha artabilsin. Bu konuda toplumsal bir hassasiyetin önemli olduğu kanaatindeyiz. Ancak bu hizmetlerin geliştirilebilmesi toplumsal bir kültürel yapının gelişmesiyle söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla bu hastamızın bu sürecin içerisinde gerçekleştirilen nakli gibi nakillerin artarak devam etmesi amacıyla, toplumsal duyarlılığın artması konusunda gerek medyanın, gerekse tüm doktor arkadaşların bu konuda duyarlı davranması gerektiği inancındayız" ifadelerini kullandı.
(MDC-SO-Y)

07.02.2013 17:32:56 TSI

Editör: Wan Haber