AK Parti Narlıdere İlçe Başkanı Mehmet Nacar, Narlıdere'de belediye destekli kurulan bir kooperatif aracılığıyla kentsel dönüşüm yapılması amaçlanan gecekondu bölgelerinde oturan vatandaşlara, baskı yapıldığını öne sürdü.
Nacar, Narlıdere'deki Atatürk, 2. İnönü ve Yeşiltepe mahallelerindeki gecekondu alanlarının kentsel dönüşüm amacıyla dönüştürülmesi için harekete geçen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur'un kurdurduğu bir kooperatif aracılığıyla, vatandaşların arazisini topladığını savunarak, kooperatif sözleşmesine konulan bir maddeyle hak sahiplerinin mağdur edileceğini iddia etti.
Kooperatif sözleşmesine, 'Kooperatiften çıkmak isterseniz haklarınızı devredemezsiniz' ibaresinin konulduğuna dikkat çeken AK Parti Narlıdere İlçe Başkanı Mehmet Nacar, hak sahibi vatandaşların siyasi rant amaçlı hareket eden bir gruba kurban verilmek istendiğini savundu.
Nacar, "İyi niyet olsaydı, o kooperatif sözleşmesinde şu yazabilirdi; 'hakları oranında kat karşılığı sözleşmesi' yapılabilirdi. Ama böyle bir şey yok. Konut yapı kooperatifi kurduruyorsun ama hiçbir şekilde çıkma şansın yok ve çıktığı zaman diyorsun ki; haklarını bir başka üyeye devredeceksin. 'Yüzde 50 karşılığında sizi konut sahibi yapacağız' denilebilirdi. İki emsal verilse orada, adamın 100 metrekare arsası olsa, 100 metrekare evi olurdu. Hakları yanmazdı, kaybolmazdı. Ama sen kooperatif kurduruyorsun, kimler için kurduruyorsun? Sadece arsa sahibi olacaklar için kurduruyorsun. Arsa sahibi olmayan ne yapacak? Cevap yok. Peki orada kiracı olan ne yapacak? Bunun da cevabı yok. Bakanlık diyor ki; o bölgede kimler varsa, hepsini ev sahibi yapacak, kiracı olanlar için de, alt gelir grupları için konut üreteceğiz diyor. Bunların niyeti bu değil. Bunlar bu yasayı bildiği için, siyasi rant hesapları öyle had safhaya çıktığı için, olmasın-gerçekleşmesin diye mücadele ediyorlar."
"Narlıdere'de çok garip şeyler oluyor" diyen Nacar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kooperatif kurulması yerine belediyelerin bu işi yapması şeklinde bir görüşü olmasına karşın, Narlıdere Belediyesi'nin neden kooperatifte ısrar ettiklerini anlayamadıklarını söyledi. Nacar, "Kooperatifler kurdurmaya çalışıyorlar birtakım insanlara. Diyorlar ki; insanlar haklarını kaybetmesin diye, bir kooperatif sözleşmesi hazırlamışlar. Belediye destek olduğunu söylüyor. Kim olduğunu bilmediğimiz 7-8 kişi bir araya gelmiş kooperatif kurmuş. Belediye başkanı 'ben bu kooperatife desteğim' diyor. Hatta büyükşehir belediye başkanını çağırıp, birlikte açıklama yaptılar. Ama kurdurdukları kooperatif kapsamında, insanlara bir sözleşme imzalatıyorlar. Alt gelir grubu, hep gecekondular var burada. Bir kısmı kamusal alana, bir kısmı hazine arazisine yapılmış. Bir kısmı bir başkasının sahip olduğu arsaya yapmış. Buraların çözümü için kooperatifi gösteriyor Narlıdere Belediye Başkanı. Ben tabi çözemedim bunun anlamını" dedi.
Atatürk, 2. İnönü ve Yeşiltepe mahallelerindeki birçok alanda tabelalar asıldığını kaydeden Nacar, "Gidin bakın birçok yerde tabelalar asılmış durumda; 'bu arsa bilmem kim tarafından toplanmaktadır' diye. Çok garip durumlar var yani. İnsanların bir şey sahibi olması istenmiyor. Burada iyi niyet göremiyoruz" diye konuştu.
Nacar, Narlıdere'deki kentsel dönüşümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmaması için her yola başvurulduğunu savunarak, iddialarını şöyle sürdürdü:
"İnsanların şimdi tüm haklarını alıyorlar. Yarın öbür gün bakanlık bu yasayı çıkardığı zaman 'biz kardeşim, bu kadar yerin sahibinin haklarını topladık, burada inşaatları biz yapacağız' diyecekler. Peki neye göre yapacaklar, nasıl paylaşılacak? Belli değil. Yeşiltepe kooperatifinde en son 53 kişi vardı, 82 konutluk bir yer. 82 gecekondu var, 53'ünü toplamış durumdalar. 14 yıldır gecekondu sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Ortadaki durum şu anda bu. Devlete sığınsınlar, bakanlık-devlet çözecek. Hiçbir şekilde hiç kimsenin en küçük bir zararı olmayacak. Bunu Başbakan da bakan da açıklayacak. Hiçbir şekilde kimse hak mağduru olmayacak. Devlet bu işlere el attığı zaman tıkır tıkır çözülecek. Çevre ve şehircilikten sorumlu vekil de açıklamalarda bulundu. Kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. 14 yıldır yapılmamış, bu yasa çıkınca, yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imarları yapılacak denince, apar topar bir imar planı yaptılar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, oradan da bakanlığa gönderdiler. Bakanlıkta şimdi onay istiyorlar. Ancak ortada böyle bir durum var. Demek ki yanlış giden bir şeyler var. İşte aynı hesabı gecekondu bölgesinde yapıyorlar, kooperatif kurduruyorlar, arsaları toplayıp buraları birilerine peşkeş çekecekler. Dur demek lazım. Bunun için uğraşıyoruz. Dönüştür sat, ye iç sat. Bu böyle olmaz."
Kooperatife üye olmak istemeyen vatandaşlar da Nacar'a destek olarak, kendisinden yardım istedi. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise iddialarla ilgili daha sonra açıklama yapacağını söyledi.
(HD-SO-Y)

03.02.2013 11:46:42 TSI

Editör: Wan Haber