Organ nakli yapılan kişilerde bazı karakter değişikliğinin gözlemlenebildiğini bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, organ nakli yapılan hastaların kullandığı bazı ilaçların hem kişiliğinde hem de psikolojilerinde etkili olabildiğini söyledi.


DAHA MUTLU VE BAKIMLI OLUYORLAR
Prof.Dr.Geçici, organ nakli yapılan hastaların özellikle karaciğer ve böbrek nakillerinden sonra kendilerine bakımlarının daha fazla arttığını kaydederek, "Hayata tutunmaları, yaşam kalitelerinin artması, direk insan ilişkilerine, aile içi iletişime ve çalışma hayatına yansımaktadır. Daha mutlu olmaktalar" dedi.
Organ nakli yapılan hastaların önemli alışkanlıklarının değiştiği, daha güzel alışkanlıklar edindiği, insanlarla ilişkilerine daha fazla dikkat ettiklerinin gözlendiğini belirten Prof.Dr.Geçici, "Bununla birlikte hayata dair kaygılarının arttığı da gözleniyor" diye konuştu.
Nakil olan hastalara donörün organı ile birlikte karakterinin de aktarıldığı iddiasını yorumlayan Prof.Dr. Geçici, böyle bir gerçeğin henüz bir çalışma ile kanıtlanmadığını söyledi.

YÜZ NAKLİ DİĞER ORGAN NAKİLLERİNDEN ÇOK FARKLI
Yüz nakli ile diğer organ nakillerini kıyaslayan Prof. Dr. Geçici, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer organ nakillerinde sağlıklı bir yaşam var. Yüz nakli çok farklı. Belli bir yaştan sonra, hele hele bizim iki hastamızda da görüldüğü gibi çok küçük yaşlardan itibaren hastalarımızın yüzlerindeki durum sebebi ile insanlardan kaçan, içine kapanık, iletişimden uzak, insanlarımızın o hastalarımızdan uzaklaştığı bir yaşam şekli var. Bunun ardından yapılan bir yüz nakli de tabii ki hastalarımızda çok pozitif etkiler oluşturdu."

UĞUR ACAR'IN ÖZGÜVENİ ARTTI
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan Türkiye'nin ilk ve dördüncü yüz naklinin ardından hastalarda gözlemlediği değişikliklere değinen Prof. Dr. Geçici, şunları söyledi: "Yüz nakli onların dışa dönük yönlerini ortaya çıkardı. Uğur Acar'ın hayatında çok fazla değişiklik oldu. Tabi kişiliğinde de değişiklikler oldu. Öncelikle Uğur Acarın özgüveni, kendine güveni yüz nakli ile birlikte çok arttı."
(UG-SK-HO-Y)

21.01.2013 10:37:09 TSI

Editör: Wan Haber