Medstar Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Şahsine Gül, kreş ve anaokulunun çocukları hayata hazırlayan bir okul öncesi eğitim kurumu olduğunu belirtirken, bu kurumların aynı zamanda çocukların mikroplarla çok sık karşılaştıkları ortamlar olduğuna dikkat çekti.
Son yıllarda bilim dünyasında 'kreş' enfeksiyonundan söz edildiğini kaydeden Dr. Gül, şöyle konuştu: "Kreşe başlayan özellikle 3 yaş altı çocuklar arasında her an her hastalığa yakalanma riskine biz 'kreş enfeksiyonu' diyoruz. Ancak, ailelerin çocuklarını kreşe başlatmaktan korkmamaları gerekiyor. Çünkü çocuk bunu bir anlamda her durumda yaşayacaktır. Bu hastalıklarla, mikroplarla karşılaşacaktır. Bünyesi bunu atlatacak ve bağışıklık kazanacaktır."
Dr. Gül, ailelerin 'çocuğum çok sık hastalanıyor' diye kreşe vermekten endişe etmemeleri gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Çocuklarda enfeksiyon sıklığı yılda 6-8'dir ve bu normaldir. Tabi ev ortamında çocuk mikropla daha az temas halindedir. Kreşe başladığı için yıllık 6-8 enfeksiyon oranı 2 veya 3 kat artacaktır. Kreşin veya anasınıfının ikinci yılı artık bu oran yarı yarıya azalacaktır. Ortalama bir çocuğun 6 üst solunum yolu, 2 bağırsak enfeksiyonu, 2 de alt solunum yolu enfeksiyonu geçirme riski vardır. Bunun altında olursa da bir problem aramak gerekiyor."

BULAŞICI HASTALIKLAR SONBAHARDA BAŞLIYOR
Hastalık sıklığının mevsime göre değiştiğini söyleyen Dr. Gül, özellikle bulaşıcı hastalıkların sonbaharda başladığını, kış sezonu boyunca daha yaygın olduğunu bildirdi. Yaz döneminde enfeksiyon sıklığının giderek azaldığını belirten Dr. Gül, bulaşıcı hastalıklardan artık aşıyla korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Dr. Gül, aşıları tam olduğu zaman birçok çocuğun kreş içerisindeki enfeksiyon oranlarını da azaltılmış olduğunu ifade etti. Kreşte alınan temel hijyen önlemlerine de değinen Uzman Dr. Gül, şöyle konuştu: "Öğretmenler ve çalışanlar arasında hijyen prensiplerine uyulması, çocuklara, öğretmenlere ve bakıcılara el yıkama alışkanlıklarının kazandırılması enfeksiyonun yayılımını çocuklar arasında azaltacaktır."

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YETERSİZLİĞİ SIK ENFEKSİYON NEDENİ
Çocuklarda bağışıklık sistemi yetersizliğinin sık enfeksiyona neden olan bir durum olduğunu kaydeden Dr. Gül, "Bağışıklık sistemi yetersiz çocuklarda enfeksiyonlar genellikle sıradışı bir seyir gösterir. Özellikle menenjit, zatürree gibi ağır hastalıklarla çocuk bize başvuruyorsa ailelere gerekli önerilerde bulunmalıyız" dedi. Dr. Gül, bağışıklık sistemi yetersizliğine neden olan bir durumun da B vitamini eksikliği, vitamin yetersizlikleri olduğunu kaydetti.
Çocuklardaki D vitamini yetersizliğinin bütün dünyada ve Türkiye'de hâla önemli bir sorun olarak bilindiğini ifade eden Uzman Dr. Gül, kalabalık ortamların, kreş ve alışveriş merkezlerinin, çocukların sokakta oynama oranlarının azalması durumunun D vitamini yetersizliğine neden olan bir faktör olduğunu söyledi. Bu nedenle gerekli takviyelerin yapılması gerektiğini öneren Dr. Gül, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocuklara sokakta oynaması için zaman tanınması, hasta olacak diye sokaktan uzak tutulmaması gerekiyor. Çocuğun bağışıklık sistemi nasıl kreşte mikropla karşılaştıktan sonra o enfeksiyonlara karşı alışıyorsa, sokakta oynayarak da bu bağışıklık sistemini geliştirmiş olacak. Bundan ailelerin korkmamasını istiyoruz."
(UG-SK-HO-Y)

28.01.2013 10:06:15 TSI

Editör: Wan Haber