Sağlık Bakanlığı bütçesine kornea ithali için kaynak ayrılması, Konya'da kornea nakli bekleyen yaklaşık 500 görme engelli vatandaşa umut oldu. Doğuştan görme engelli olan Sibel Cingöz de, kornea nakli olarak eğitimine devam edip avukat olmayı hedeflediğini söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın mecliste bütçe görüşmelerinde kornea ithali için kaynak aktarıldığını duyurmasının ardından umutlanan görme engelli vatandaşlar, kornea ithali kararını sevinçle karşıladı. Kornea ithali haberi sonrası umutlanan Sibel Cingöz (32), çok heyecanlandığını belirtti.

"BİR GÜN BEN DE HAYATA FARKLI BAKACAK MIYIM"
Üç, dört yaşından beri sürekli tedavi ile uğraştığını dile getiren Sibel Cingöz, "Bana önce kornea naklinin olamayacağım söylendi. Sonra ben bir süre tedavi olmayı bıraktım. Bana en son 2009'da yaptırdığım tedavi sonucunda kornealarla ilgili bir problem olduğu söylendi. Bunun dışında başka bir problemin olduğu söylenmedi" dedi.
Gözlerinin açılması halinde eğitimine devam ederek avukat olmak istediğini aktaran Sibel Cingöz, avukatlık mesleğini yapamasa bile, bu mesleği eline almak istediğini söyledi. Kornea ithali haberini ilk televizyonda izlediğini anlatan Cingöz, "Haber yayınlandığı gün akşam bu konuyla ilgili tekrar araştırma yapmaya başlayacağım dedim. Başkanımız da beni arayarak bu konu hakkında beni bilgilendirdi. Ben de tamam diyerek buraya geldim. Nakil için şu an hiçbir başvuru yapmadım. Çünkü bana kornealarımın görme tabakalarının inceliği ve kalınlığı hakkında bir ERG kablosuyla çekim yapılması gerektiği söylenmişti. Bu ERG kabloları Konya'mıza bir türlü ulaşamadı maalesef. Bundan dolayı ben de tedavi olmayı tamamen bıraktım. İki gündür içimde farklı bir mutluluk var. Acaba bir gün ben de hayata farklı bakacak mıyım?" diye konuştu.
Özel eğitim aldığını da sözlerine ekleyen Sibel Cingöz, açık öğretime devam ettiğini ve lise 1. sınıfı okuduğunu belirtti.

"KENDİ GÖZLERİMİZİ BAĞIŞLAYACAKTIK, OLMADI"
Kızının doğuştan görme engelli olduğunu aktaran anne Meryem Cingöz (54) ise, "Kornea ithalini haberlerde duyduk. Sibel, 'faydası olursa nakil olmak istiyorum' dedi. Biz de inşallah dedik. Kızım 2008'den sonra okumak istedi. Ben de okutmaya uğraştım. Daha önce eğitim veremedik. Şimdi de her şeye atılmak istiyor. Kur'an-ı Kerim'e olsun, kabartmaya olsun uğraşmak istiyor. Heyecan var artık içinde. Gözlerinin de açılmasını istiyorum" dedi.
Kızlarının gözlerindeki rahatsızlığı 5 aylıkken fark ettiklerini ifade eden baba Eşref Cingöz (55) de, "O zamanlar köyde kalıyorduk. O günden sonra biz tedaviye başladık. Konya'da, Karaman'da nereyi duyduysak oraya gittik. Hatta bir ara Ankara'ya göz bankasına gittik. Bir yakınımızın aracılığıyla bir hastaneye yattık. 11 gün hastanede kaldık. İki sefer ameliyata aldılar. Günlük 10 doktor geliyordu. İmkan yok, takdir Allah'ın dediler. Bize boşuna para harcamayın dediler. Ama biz yine durmadık. Birileri bir yerlerde hoca var, doktor var dedi, gittik. Ama bir iyileşme görmedik. Doktorlar gözde bir problem yok dedi. Damar olsa damar ekleyebiliriz dediler. Işık veren sinirler zayıf kalmış, onun için, sinir olduğu için el atamayız dediler. El atarlarsa felç durumu olabilir diye kaldı" diye konuştu.
Doktorlara, kızlarına kendi gözlerini bağışlamak istediklerini de söylediklerini anlatan baba Eşref Cingöz, "Biz kendi iki gözümüzü de bağışlayacaktık. Gördüğümüz yeter şimdiye kadar. Yeter ki kızımız görsün dedik. Ama olmadı. O zaman ki doktorlarımız bize öyle dedi. Takdir Allah'ın dediler. Gözlerinizi bağışlamaya gerek yok dediler. O yüzden biz de soğuduk" dedi.

KONYA'DA ÇOK SAYIDA NAKİL BEKLEYEN VAR
Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan ise, "Sağlık Bakanlığı'mız bu kornea nakli ile ilgili seferberlik başlattı. Bu seferberliğe herkes katılırsa iyi olur. Vatandaşlarımızın gözleri sağken değil vefat ettikten sonra önemli. Bu konuda da Sağlık Bakanlığı'mızın seferberlik yapmış olduğu konuya dikkat eder, herkes korneasını bağışlarsa; doğuştan, sonradan görmeyen engelli arkadaşlarımızın görme yeteneğine kavuşması, hayatının kolaylaşması açısından önemli. Bu konuda yaklaşık 5 bin civarında kornea nakli olacağı, Konya'da da 500 civarında görme engelli insanımızın kornea beklediğini biliyoruz. Burada hem devletimiz, hem vatandaşımızın bu seferberliğe katkı vermesi önemli. İnsanlarımızın vücutlarındaki organları bağışlama noktasında daha da ileri adımlar atması engelli vatandaşlarımız için de önemli" diye konuştu.
(AH-FM-ÖZ-Y)

19.12.2012 16:08:46 TSI

Editör: Wan Haber