İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi, Yenişehir'de bulunan İzmir Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi bünyesine taşındı.
Konak'taki Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastane binası da, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı semt polikliği olarak on branşta hizmet vermeye başladı. Konak'taki hastane binasında on değişik branşta poliklinik hizmeti verilecek olmasının yanı sıra fizik tedavi ve kozmetoloji birimleri de hizmet vermeye başlayacak.
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Profesör Doktor Abdullah Taşyurt, kararın Konak Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi'ndeki poliklinik sayısının binlerden 300'lere indiğini, günlük doğum sayısının da 7-8'lere inmesi nedeniyle alındığını belirtti.
Hastane yöneticisi Abdullah Taşyurt, bir süre önce Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Hülya Güven'in soru önergesi verdiği Konak Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi'nin zarar ettiği için değil daha verimli kullanılması amacıyla hastanelerinin semt polikliniği olarak hizmet vermesi kararı alındığını söyledi.
Prof. Dr. Taşyurt, birkaç ay boyunca Konak'ta doğum vakalarının kabul edilmeye devam edeceğini açıklayarak, "Doğum hizmetlerine gelince oradaki doğum için başvuru miktarı sıfır veya bire ikiye düşünceye kadar birkaç ay daha doğuma devam edilecek" dedi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Kurtuluş da, "2 Kasım'dan itibaren Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile birlikte Ege Doğumevi ve Tepecik birleşince, böyle bir uygulamaya gidildi. Böylece bin 300 yataklı kocaman bir hastane olduk. Bugün itibariyle orası 10 branşla çalışmaya başladı. Daha önce Konak'taki binada sadece çocuk, kadın doğum ve dahiliye vardı. Diğer branşlar da eklenince şu an on branşta hizmete başladık. Burada mevcut üç ameliyathanede de küçük cerrahi müdahaleler de yapılacak. Yani bir gün hastanesi işlevi de olacak" diye konuştu.
Hastane yöneticisi Prof. Taşyurt, yıl sonuna kadar günlük iki bin poliklinik hizmeti verilmesinin hedeflendiği Konak'taki tarihi binada verilecek hizmetlerle ilgili de şu bilgiyi verdi: "Semt polikliniğinde yıl sonu hedefimiz günlük iki bin poliklinik hizmeti vermek, şu an 550 civarında. Her branştan hasta tedavi edilecek çünkü. Gündüz hastanesi de olacak, üç ameliyathanemiz var. Ayrıca, fizik tedavi ünitesinin tedavi kısmı girecek, kozmetik merkezimiz orada hizmet verecek. Yıl sonuna kadar o binanın her tarafında poliklinik hizmeti verilecek. Merkezi bir yer olması nedeniyle halkın hizmete ulaşılabilirliği artacak. O da çok iyi bir hizmet olacak. Yoksa konak doğum hastanesinin zarar ettiği için kapatılması sözkonusu değil, bilahare daha verimli nasıl kullanılır. Hayatta tutmaya çalışacağız. İlk bakışta boşaltırsak ne olur diye düşündük, ama Tepecik'teki had safhadaki poliklinik yeri sıkıntısı bizi buraya itti. Aile planlaması hizmetlerinin tamamını zaten Konak'a almıştık. Dolayısıyla şimdi de Ketem orada kanser araştırma ve tarama merkezi faaliyet göstermekte. Sanırım kapasitemizi artırarak, bizim halka halkın bize ulaşımını artırarak daha doğrusu hizmeti genişleterek hizmet vermiş olacağız."
Prof.Dr. Taşyurt, "Son 3-5 yıl içinde hatta diyebilirim 2005 yılından bu yana gerek Ege Kadın Doğumevi'nde yapılan iyileştirmeler ve kapasite artırımı gerekse Buca Kadın Doğumevi Hastanesi'nin hizmete girmesi nedeniyle Konak Doğumevi'ndeki başvuru sayısı oldukça düştü. Günlük poliklinik sayısı binlerden 300'e, günlük doğum sayısı da 30'lardan 7-8'e kadar düştü. Mesela dün sıfır doğum sayısı. Yoksa orada bir zarar edilmesi de sözkonusu değil, kar-zarar hesabıyla hastanenin kapatılması durumu yok" diye konuştu.

HASTANEYLE İLGİLİ SORULAR
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi'nin zarar ettiği için Yenişehir'de bulunan İzmir Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Hastanesi bünyesine taşındığını belirten CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sağlık Bakanlığı'na nedenin açıklanması nedeniyle soru önergesi vermişti.
Vekil Hülya Güven, tarihi hastanenin yerine alışveriş merkezi yapılıp yapılmayacağını sormuş, Konak'ta tarihi bir binada hizmet veren Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi binasının sadece müze olarak mı değerlendirileceğini, hastane binasının tamamı ya da bir bölümünde ticari bölümler yapılmasına yönelik bir planın olup olmadığını da sormuştu.
(HD-HO-Y)

05.02.2013 12:15:08 TSI

Editör: Wan Haber