Prof. Dr. Bülent Karabulut, toplumda algılanan "kanser eşittir ölüm" algısının değişmesi gerektiğini belirterek, gelişen teknoloji ve insanların bazı kriterlere dikkat etmesi halinde kanserlerin 3'te 2'sinin önlenebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Bülent Karabulut, kanserin çok yönlü bir hastalık olduğunun altını çizerek, "İyi bir hasta, hasta yakını ve hekim üçlüsü ile başarı yakalanabilir. Gelişen tıp sayesinde bazı kanser tiplerinde örneğin; meme kanserinde, kalın bağırsak kanserinde, yumurtalık kanserinde, erkeklerde de yumurtalık kanserinde, bazı kan kanseri tiplerinde kanser çok ileri aşamalarda olsa bile çok ciddi başarılar sağlanabiliyor" dedi.

"KANSER HÜCRESİ AÇ KALIRSA HER ŞEYİ YER"
Kanserde geç kalındığında da korkmamak, geç kalan hastalarda bile yapılacak şeyler olduğunu unutmamak gerektiğini ifade eden Karabulut, "Doğru yaşalım, erken teşhise önem verelim. Fakat geç kalındığında da geri adım atmayalım. Her zaman yapılacak bir şeyler olduğunu unutmayalım. Mücadele etmek, psikolojik motivasyon sağlamak bu tedavinin ana parçalarındandır. Bütün kanserleri ele alırsak, hastaların yaklaşık yüzde 40'ı tamamen iyileşiyor. Yaklaşık yüzde 20-25'i de çok uzun süre, tahminlerin çok ötesinde yaşıyor" diye konuştu.
Toplumda 'şeker yerseniz kanser hücresi büyür. Hastalık kötüleşir' gibi yanlış söylemler olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, "Kanser hücresi aç kalırsa her şeyi yer. Yağ da yer, protein de yer. Unutulmaması gereken şey bu tür hastaların dengeli beslenmesi. Gıdaların bir kısmını şeker ve karbonhidrattan bir kısmını proteinden, yağdan almalıdır. Bu dengeyi sağladığınız sürece şeker yasağı, protein yasağı diye bir şey yoktur. Bunlar tamamen teorik olarak düşünülerek ortaya atılmış, bilimsel bir gerçekçiliği olmayan laflardır" ifadelerini kullandı.

"KANSERLERİN 3'TE 2'Sİ ÖNLENEBİLİR"
Kanser hastalarının başarılı tedavi olması için yapılan ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ya da kullanılan birtakım ilaçların işin tıbbi kısmı olduğunu, hastaların yaşamsal alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, "Kanser hastaları, yürüyüş yapmalı, ideal kilolarını korumalı, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmamalı. Bunun dışında kanser hastaları stres, aşırı yorgunluktan uzak durmalı, karanlık odada uyumalılar. Saatlerce televizyonun, bilgisayarın başında kalmamalılar. Özellikle tedavi esnalarında çok ışıklı, çok gürültü ortamlardan uzak durmalılar. Güneşlenme keyfi bir şekilde olmamalı. Radyasyona maruz kalabilecek her türlü ortamdan, gereksiz radyolojik tetkiklerde dahi uzak durmalılar. Mevsiminde sebze meyve tüketerek, hazır gıdalardan, katkı maddeleri içeren gıdalardan, kızartma gibi kanserojen ihtiva edebilecek gıdalardan, sigara alkol gibi kötü alışkınlıklardan uzak durarak kendilerini korumaya çalışmalılar" dedi. Prof. Dr. Karabulut, bu kriterlere dikkat eden kişilerin 3'te 2'sinin kansere yakalanmasının önlenebileceğini hatırlattı.
(ÖK-ÖK-Y)

14.01.2013 10:19:14 TSI

Editör: Wan Haber