Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Kanların yüzde 91'i erkekler tarafından bağışlanıyor. Sadece yüzde 9'unu kadınlar veriyor" dedi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Çetin, Türk Kızılayı Antalya Şubesi'nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Açılışta soruları yanıtlayan Akar, 2012 yılında toplanan kanlarla 680 bin hastaya şifa olduklarını belirtti. Türk Kızılayı'nın kan konusunda dünya çapında ileri bir noktada olduğunu belirten Genel Başkan Akar, "Artık herkesin dikkatini çeken bir şey var. Kan anonsları artık yapılmıyor. Kanlar Türk Kızılayı'nın geliştirdiği güvenli kan temini bölgesel kan merkezlerine dayalı 'Kan Projesi' ile toplumda bir farkındalık oluşturdu. Ve toplumun kan vermeyen büyük bir kısmı kan vermeye başladı" dedi.
Türk Kızılayı olarak 15 büyük kan merkezi ve 72 kan noktasında faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Akar, "Erkek-kadın oranı çok fahiş bir şekilde erkeklerin lehine cereyan etmektedir. Kanların yüzde 91'i erkekler tarafından bağışlanıyor. Sadece yüzde 9'unu kadınlar veriyor. Halbuki kadınlar da erkekler gibi kan verebilir. Sadece kadınlar, erkekler gibi 3 ayda bir değil, 4 ayda bir kan verebilir" ifadesini kullandı.
Kadınlarla erkeklerin kan verme oranının asla yüzde 50 olamayacağını söyleyen Akar, "En azından bu oranı takip ederek kadınların yüzde 40'ı yakalaması lazım. Yüzde 9 çok küçük bir orandır. O bakımdan fedakar Türk annelerinin, Türk kadınının şefkatlerini bu konuda da göstermelerini ve topluma önder olarak kan vermeye davet ediyorum" diye konuştu.
(ÇY-MO-CC-Y)

14.02.2013 10:39:21 TSI

Editör: Wan Haber