Antalya'da Medstar Hayat Hastanesi'nden Kalp Damar Cerrasi Uzmanı Op.Dr.Mustafa Kar, özellikle yaşlı, obez, kalbi yorgun, kalp kasları iyi çalışmayan, böbrek fonksiyonları sınırda olan hastalarda tercih edilen 'çalışan kalpte bypass' ameliyatlarının hastanın, hastanede kalış süresini kısalttığını belirtti.
Günümüzde koroner arter bypass cerrahisinin iki alt gruba ayrıldığını belirten Antalya'da Medstar Hayat Hastanesi'nden Kalp Damar Cerrasi Uzmanı Op.Dr.Mustafa Kar, "Bunlar arasında en çok konuşulan kalbi durdurarak yaptığımız by pass. Yani kalp, akciğer makinesi kullanarak yapılan bypass. İkincisi kalp atarken, çalışırken yani kalp ve akciğer makinesi kullanmadan yaptığımız by pass" dedi.
Her iki yöntemin de artı ve eksileri olduğunu kaydeden Op.Dr.Kar, "Kalbi durdurarak yani kalp ve akciğer makinesi kullanarak yaptığımız bypass'ta, daha rahat çalışma imkanı bulunuyor. Daha az kan oluyor ortamda. Ama eskileri de var. Hastanın tüm kanını alıyorsunuz, bir cihaza bağlıyorsunuz, bu cihazda kanı soğutuyorsunuz, oksijenlendiriyorsunuz ve tekrar hastaya veriyorsunuz.Komplikasyonlar olabiliyor. Atan kalpte ise hastanın akciğer ve kalbini durdurmuyorsunuz.Hastanın tüm vücuduna fizyolojik kan akımı devam ediyor.Böbrekler ve beyin açısından önemli olan akım devam ediyor. Cerrah açısından zorluğu, hareketli bir organ üzerinde temiz bypass yapmak zorundasınız. Ama tecrübeli cerrahlar bu zorluğu aşarlar" diye konuştu.
HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Çalışan kalpte bypass'ta hasta seçiminin çok önemli olduğunu belirten Medstar Hayat Hastanesi'nden Kalp Damar Cerrasi Uzmanı Op.Dr.Mustafa Kar, şunları söyledi:
"Cerrah hastasına kalbi durdurarak mı durdurmadan mı bypass yapacak, bunu ameliyat öncesi planlar. Hastasına, nedenlerini söyleyerek sunar. Hastanın yaşlı olması, akciğer fonksiyonlarının kötü olması, obez olması, böbrek fonksiyonlarının sınırda olması, kalbinin yorgun olması, kalp kaslarının iyi kasılamaması bizi, hastanın kalbini durdurmamaya iter. Çünkü bu tip hastalarda çalışan kalpte bypass yapıldığında hasta yoğun bakım ve hastanede daha az kalır. Daha hızlı kendini toplar. Çünkü kalp ve akciğer makinesinin verebileceği travmayı ortadan kaldırmış oluyorsunuz."
1990'LARDAN SONRA POPÜLER OLMAYA BAŞLADI
Koroner arter bypass cerrahisinin 1960'lı yıllardan sonra tüm dünyada yapılmaya başladığını ancak çalışan kalpte bypass'ın 1990'lardan sonra popüler olduğunu belirten Op.Dr.Kar, "Bir çok deneyimli cerrah çalışan kalpte bypass cerrahisini başarılı bir şekilde uyguluyor. Artık 4-5 damarı bile bypass yapma şansına sahibiz" dedi.
AKCİĞER FONKSİYONLARI KIYMETLİ
Kalbi durdurarak yapılan cerrahilerde hastanın hastanede kalış süresinin 4-6 gün, çalışan kalpte yapılan cerrahide ise 3-5 gün olduğunu ifade eden Op.Dr.Kar, şunları kaydetti:
"Ameliyattan sonra akciğer fonksiyonları kıymetlidir. Hastanede kalış süresini akciğerlerin fonksiyonu belirler. Açık kalp cerrahisinde akciğerler durmuştur. Akciğerleri tekrar açmak için çok çaba sarfederiz. Oysa kalbi durdurmadan yapılan ameliyatta akciğerler çalışıyor. Ameliyat anında çalışıyor.Ameliyat sonrasında çalışıyor. Dolayısıyle hasta akciğer fonksiyonlarında geri kalmıyor. Kalbi durdurarak yapılan ameliyatta neredeyse sürenin üçte biri ön hazırlık süresidir. Atan kalpte ise hastaya daha hızlı müdahale etme şansı vardır. Antalya'da tüm merkezlerde bu cerrahi yapılıyor. Deneyimli cerrahların başarısı yüksektir. Ama her cerrah hastası için iki alternatifi de kurgular, hastaya sunar ve birini seçer. Atan kalp cerrahisi tüm dünyada ve ülkemizde güvenirliliği ve sonuçların iyi olması bakımdan iyi bir yerdedir. Koroner damara stent koymak ne kadar kolaysa, artık kalp cerrahisi de o kadar kolay. Eskiden hastalar hastanede 10-15 gün yatardı ama bugün hastalar 4 günde evine gidiyor. 10 günde dışarı çıkıyor. Birinci ay sonunda işlerinin başına dönebiliyorlar."
Kalpte 3 büyük damar bulunduğunu ancak genetik olarak bu ana sistemin yan yollarının da ana yollar kadar gelişmiş olabildiğini anlatan Op.Dr.Kar, "Ya da ana yollarda birden fazla darlıklar olabilir. Hastanın ne kadar ihtiyacı varsa, ne kadarı gerekiyorsa o yapılır. Her darlık bypass yapılamaz. Damar çok incedir yapılamaz. Damarda birden çok lezyon vardır bypass yapılamaz. Her hasta için ayrı bir kurgu yapmak zorundasınız" şeklinde konuştu.
(SK-ÖK-Y)

18.02.2013 12:26:24 TSI

Editör: Wan Haber