İGDAŞ İş Tesisat Uzmanı Nusret Alkan, Gaziosmanpaşa'da bir anne ve 4 çocuğunun öldüğü gaz zehirlenmesinin ardından benzer üzücü olayların yaşanmaması için altın önerilerde bulundu.
Makine Mühendisi Nusret Alkan, Alibeyköy'de ziyaret ettiği bir evde doğalgaz tesisatı konusunda uyarılarda bulundu. Alkan, "Evlerde kullanılan cihazlar bacalı ya da hermetik olarak imal ediliyor. Bu iki tip cihazın doğalgaz tesisatına tesis edilme şartları farklıdır. Aynıymış gibi bir bacalı cihazı hermetik cihaz gibi kullanmak son derece riskli ve ehemmiyetsizdir. Neticesinde bu tür olumsuz olayları da beraberinde getirmektedir. Vatandaşlarımız tabi ki hermetik cihaz ve bacalı cihaz ayrımını yapamayabilir. Bu anlamda vatandaşlarımızın bilmesi gereken tek şey İGDAŞ gazı açtıktan sonra tesisata müdahale etmemeleri, cihaz ilavesi yapmamaları, cihazda yer değişikliği yapmamaları gerekir. Eğer böyle bir ihtiyaç olacaksa bu İGDAŞ'ın bilgisi dahilinde yapılmalıdır. İGDAŞ'ın bilgisi dahilinde yapılmayan her türlü faaliyet bu tür olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir" diye konuştu.
Ziyaret ettiği evdeki kombinin hermetik tipi olduğunu belirten Alkan, "Bu hermetik cihazların özelliği tamamiyle bulundukları ortamdan bağımsız çalışır. Yanmak için gerekli havayı dıştan alır. Atık gazı yine dış ortama verir. Bunlarına baca bağlantıları camdan dışarıya verilebilir. Bu hermetik tipi cihazlara ait bir özelliktir. Burada eğer bacalı bir cihaz olsaydı bunun gibi camdan dışarı bacası verilemezdi. Mutlaka bacalı cihazların binaların bacasına, çatının üst seviyesine kadar yükselen bina bacalarına bağlanması lazım. Camdan dışarıya verilen bacalı cihazların baca bağlantılarında sonuçta vahim olaylar olabilmekte. Abonelerimizin bu konuda çok bilgi sahibi olmasına gerek yok. İGDAŞ müsaade etmişse, gaz açmışsa, o tesisatı uygun bulmuşsa orada risk olayı yoktur. Yeter ki gaz açıldıktan sonra doğalgaz tesisatına müdahale etmesinler. Bu son derece riskli ve tehlikeli bir durumdur" şeklinde konuştu.
(HÇ-ÇK-Y)

28.01.2013 13:23:07 TSI

Editör: Wan Haber