Mineral açısından zengin bir meyve olan hurmanın birçok hastalıklara faydalı olduğu belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, hurmanın, doğada çok az görülebilen mineraller, kobalt, demir, kalsiyum ve selenyum içerdiğini bildirdi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN DOST MEYVE
Karbonhidrat açısından zengin olan hurmanın düşük miktarda protein ve yağ içerdiğini ifade eden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, şöyle konuştu: "Karbonhidrat olarak yüksek olunca sanki şeker hastalarında biraz zararlıymış gibi algılıyoruz. Oysa yapılan çalışmalar bunun tam tersini söylüyor. İran'da böyle bir çalışma yapılmış. Orada yapılan çalışmada diyabetlilerin çok rahatlıkla tüketebileceği ve onların kan glikoz düzeyleri, şekerlerini düzenleme üzerine çok faydalı olabileceğini, zararı olmasının aksine faydalı olabileceğini, dost bir meyve olduğunu kesinlikle kabul edebiliyoruz."

ALERJİK HASTALIKLARDA FAYDALI
Hurma ile ilgili alerjik hastalıklar konusunda da literatüre geçen bilimsel çalışmalar yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Usta, 2012 yılında Japonya'da yapılan bir çalışmada özellikle alerjik burun ve göz rahatsızlığı olan kişilerde faydalı olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Prof.Dr. Usta, "Japonların 2012 yılında yaptığı bir çalışmada içerisindeki mineraller, selenyum ve benzeri moleküllerin alerjik duruma oldukça etkili olduğunu saptamışlar" dedi.

HAMİLE KADINLAR RAHAT DOĞUM YAPABİLİYOR
Ürdün'de 2011 yılında iki grup hamile kadın arasında yapılan bir çalışmaya değinen Prof.Dr. Usta, bu çalışmanın ilerleyen yıllardaki çalışmalara ışık tutacağını söyledi. Bir grupta 65 diğerinde 50 hamile kadının olduğu iki grup üzerinde bilimsel çalışma yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: "65 kadına hamileliğin son 4 haftası içerisinde hurma yediriyorlar. Diğer grup ise hurma yemiyor. Yapılan çalışma şunu gösteriyor. Hurma yiyen kadınların diğer gruba oranla oldukça yüksek bir farkla çok daha kolay bir doğum yapabildikleri, doğum fizyolojisi içerisinde bazı dönemlerde, birinci ve ikinci aşama dediğimiz açılma döneminde çok daha rahat doğum yapabildiklerini saptamışlar."

DÜŞÜK TEHLİKESİ OLANLAR YEMESİN
Hamile kadınlarda birçok nedenden dolayı düşük yapma tehlikesinin ortaya çıktığını kaydeden Prof.Dr. Usta, bunlardan bir tanesinin rahim ağzının kolay açılabildiği bazı hastalar olduğunu bildirdi. Prof.Dr. Usta "Çünkü zaten rahim ağzının açılmasını kolaylaştırarak doğumun kolaylaşmasına katkısı oluyor. Dolayısı ile bu tip tehdit olan bir hastanın bunu özellikle belirtmek istiyoruz, kullanmamasında fayda vardır" uyarısında bulundu.
Hurmanın önemi ile ilgili dini kitaplarda da bilgi verildiğini ifade eden Prof.Dr. Usta, bu bilgilerin bilimsel çalışmalarla da desteklenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

TANSİYON VE KALP HASTALARI RAHATLIKLA TÜKETEBİLİR
Özellikle tansiyon ve kalp hastalarının tuz tüketme konusuna dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. Usta, şunları söyledi: "Bu meyvenin içerisinde yüksek oranda bulunan mineraller var ve tuz içermiyor. İçerdiği sodyum miktarı vücut için bir gün boyunca ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğu için tansiyon ve kalp hastalarının rahatlıkla tüketebileceği meyve olarak düşünüyoruz. İçeriğindeki şeker kan düzeyini çok iyi ayarlayabilen ve normal kan seviyelerini diğerlerine oranla daha mantıklı bir şekilde yükseltebilen, bu yüzden şeker hastalarına zararlı olmayacak derecede yararlı olduğu gösterilmiştir."

EN FAYDALI HURMA MEDİNE HURMASI
Hurma satıcılığı yapan Hüseyin Yılmaz da hurmaların memleketine göre değiştiğini belirterek şöyle konuştu: "İran, Tunus, Suriye, Medine, Türkiye'de bile hurma yetişiyor şu an. Ama en faydalı hurma Medine hurmalarıdır."
Medine hurmalarının en yüksek proteine sahip olan bir meyve olduğunu söyleyen Yılmaz, bir insanın sadece hurma yiyerek yıllarca hayatta kalabileceğini belirtti.
Yılmaz, bildiği 40 çeşit hurma olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"hepsinin vücuda faydası ayrı ayrı. Her insan sadece Ramazan ayında değil hayatının her gününde bir öğününe kesinlikle hurmayı oturtmalı. Faydasını yıllar sonra görecektir."
(UG-SK-HO-Y)

28.01.2013 10:28:12 TSI

Editör: Wan Haber