Burdur İl Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, aşı takvimine eklenen 'Hepatit A' aşısı hakkında bilgi verdi.
Ailelerin çocuklarına, Hepatit A aşısını mutlaka yaptırmalarını isteyen Burdur Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, "Ülkemizde 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' çerçevesinde özellikle koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi de, bağışıklama hizmetlerimizdir. Çünkü insanlar hastalıklara yakalanmadan önce, bir takım önlemlerin alınması gerekiyor. Bu bağlamdaki en önlemli silahımız da aşıdır. Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminin genişletilmesiyle ilgili çalışmaları vardı. Bu kapsamda Hepatit A aşısı aşı takvimimize girdi ve ücretsiz olarak 18-24 aylık çocuklara artık aşımız yapılabilmektedir" dedi.
Hepatit A virüsünün ölümcül olabileceğini dile getiren Şenbayram, Hepatit A virüsünün genellikle kirlenmiş su ve gıdalardan bulaştığını söyledi. Hepatit A'nın ani karaciğer yetmezliğine sebep olabileceğini de dile getiren Şenbayram, "Hepatit A aşısı önemli bir aşıdır. Hepatit A, ölümcül olabilen bir mikrop, özellikle kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşan bir mikroptur. Her ne kadar kronikleşmese bile, ani karaciğer yetmezliği seyreden bir klinik tablosu olabilmektedir. Bu sebeple Hepatit A'ya karşı çocuklarımızı korumamız lazım. Özellikle kreş hayatı ve toplumsal mekanlarda riskler yaşanmakta, bunun önlenmesi için Sağlık Bakanlığımız takvime aldı" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem verdiğini vurgulayan Şenbayram, "Özellikle bağışıklama hizmetleri kapsamında ciddi bütçeler ayrılmakta. 2012 yılında yaklaşık ülkemizde ayrılan ücret 18 milyon TL gibi bir rakam iken, 2012 itibariyle 400 milyon TL gibi bütçe ayrılmaktadır. Bu bütçe, koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önemin göstergesidir. Biz tüm aileleri çocuklarını aşılatmaları için uyarıyoruz. Zaten İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün koordinasyonu ile aile sağlığı merkezlerimiz ve aile hekimlerimiz tarafından da aşılar yapılmakta ve ailelere zamanında ulaşılmaktadır. Tüm ailelerin bu konuda duyarlılık göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
(HG-SK-MO-SO-Y)

18.02.2013 17:21:52 TSI

Editör: Wan Haber