Antalya'da, 15 yıl önce balkondan düşerek felç olan eski manken Nuray Göncü, hayata sporla tutundu. Lisanslı olarak basketbol ve badminton oynayan 35 yaşındaki Göncü'nün hedefi engellilere örnek olarak, onlar adına yarınlara güzel şeyler bırakabilmek.
Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Nuray Göncü, 14 yaşında mankenliğe başladı. 21 yaşına kadar mankenlik yapan Göncü, 1998 yılında Alanya'da teyzesinin oğlunun düğün evine gitti. Evin kalabalık olması nedeniyle beş kişiyle balkonun korkuluk demirine oturan Göncü, demirin balkondan ayrılması nedeniyle sırtüstü düştü.Yakınları tarafından önce Alanya'da hastaneye kaldırılan genç manken, ilk tedavisinin ardından
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Genç manken, 9 saat süren ameliyatla ölümden kurtarılmasına rağmen ayaklarını kaybetti. Üç ay hastanede kıpırdamadan yatan Göncü, omurgası ve ayaklarının zedelenmesi nedeniyle felç oldu.

BASKETBOL SAYESİNDE İYİLEŞME GÖRÜLDÜ
On yıldır tekerlekli sandalyeye bağlı hayatını devam ettiren Göncü, Alanya'da evlerinin yakınındaki bir salonda tekerlekli sandalye basketbol takımlarının final karşılaşmasını izlemeye gitti. Engelli sporcuların azminden etkilenen Nuray Göncü, tekerlekli sandalyesiyle Antalya Engelliler Spor Kulübü'ne başvurdu. Engelli erkek basketbolcular arasına giren Göncü, 'Ojeli tırnaklarla basketbol mu, oynanır' diyenlere attığı basketler ile cevap verdi. 5 yıl boyunca aralıksız basketbol oynayan ve tüm antrenmanlara katılan Göncü'nün basketbol sayesinde, sol dizinde iyileşme meydana geldi. Sol ayağını kullanmaya başlayan eski manken, sağ ayağı ve dizini kullanabilmesi için fizik tedavi görmesi gerektiğini öğrendi. Ancak sürekli fizik tedavi göremeyen Göncü'nün yürüme hayali sona erdi. Bazı doktorlarının yürüyebileceğini söyleyen Göncü, en büyük hedefinin engelliler adına yarınlara bir şeyler bırakabilmek olduğunu anlattı.

HAYATTAN KOPMADI
Ayaklarını kaybetmesine rağmen hayattan hiç kopmadığını söyleyen 35 yaşındaki Nuray Göncü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Psikolojik anlamda hiç destek almadım. Ayaklarımın yerine artık ellerimi kullanıyorum"
Aralıklarla tedavisine devam ettiğini belirten Göncü, şöyle konuştu: "Bazı doktorlar iyileşebileceğimi bazıları tam tersini söylüyor. Ben de iyileşeceğime inanıyorum. Sol ayağımı kullanabiliyorum, sağ ayağımda da gelişme var. Yıllardır fizik tedavi görmedim. Her gün fizik tedavi alsaydım, bugün yürüyor olabilirdim. Ama ülkemizde fizik tedavi noktasında sıkıntılar var"

ERKEKLER ARASINDA BİR KADIN
Birçok engelli kadının evlerinden dışarı çıkmadığını söyleyen Göncü, sözlerine şöyle devam etti: "Çekince ve korkuları var. Basketbol oynayanlar içinde bir kadın ligi yok. Mecbur kalıyoruz erkeklerin arasında oynamaya. Bu benim için avantaj oldu. İlk önce dışlandım ama sonra çok iyi arkadaş olduk. Ojeli tırnaklarımla yıllardır basketbol oynuyorum."
Sporun hayatında çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Göncü, sözlerine şöyle devam etti: "Badminton da İspanya ve Almanya'da özel turnuvalarda madalya aldım. Bundan sonra badminton da resmi turnuvalarda derece elde etmek istiyorum. Bunun için çalışıyorum. Ayrıca, kendimden çok benden sonrakiler için ne yapabilirim diye düşünüyorum."
Nuray Göncü'nün antrenörü Abdülkadir Dağ ise, "Nuray örnek sporcum. Nuray'ın sayesinde evlerinde mahkum olan birçok engelli kadın kardeşimizi salonlara çekmeyi hedefliyoruz. İlk önce kafalardaki engeli aşmalıyız" dedi.
(İA-SK-HO-Y)

30.01.2013 14:02:57 TSI

Editör: Wan Haber