Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GDA) Güzellik Uzmanları ve Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Hevile Hülya Esmer, koordinesinde 'Engellilere Bir Güzellik de Sen Yap' projesi başlatıldı.
Otizm ve zihinsel engelli vatandaşların bakımlarını üstlenen GDA Güzellik Uzmanları ve Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Hevile Hülya Esmer, bu çalışmayı Engel Yok Derneği ve Diyarbakır Otizm ile Mücadele Derneği (DOM-DER) ile beraber yürüttüklerini söyledi. Çalışmada kurumların kendilerine yardım etmemesi üzerine kendi imkanlarıyla yola çıktıklarını söyleyen Esmer, "Projemizi geçen yıl başlattık. Projemiz ilk olarak, İstanbul Güzellik Uzmanları ve Eğitim Kurumları Derneği ile başladı. Sonradan federasyonlaşma durumumuz oldu. Şu anda yapmış olduğumuz proje 'Engellilere Bir Güzellik de Sen Yap' projesidir. Proje ile otizmli ve engelli kardeşlerimizin vücut temizliğine yardım etmek, yani ailelerin sıkıntısını bir nebze olsun paylaşma amacı taşıyor. Bu anlamda bir katkımız olursa sevineceğiz. Diyarbakır'ın değerli vekilleri bu anlamda bize el atarsa, ileriye dönük daha geniş kapsamlı bir adım atacağız" şeklinde konuştu.
Başlattıkları proje ile birlikte, otizmli ve zihinsel engelli çocukların en büyük problemi olan temizlik sorununu ailelerin üzerinden aldıklarını belirten DOM-DER Başkanı Mine Onur, bu konuda ailelerin kendilerine minnettar olduğunu kaydetti. Onur, "Çok güzel düşünülmüş kapsamlı bir proje. Bu projenin tüm Türkiye'de uygulanması adına dernek sayfamızda yayınladığımız mesajda sonra, Türkiye'nin bir çok yerinden bu projenin bulundukları yerlerde de başlatılması için istekte bulundular. Diyarbakır gibi savaş ortamında bulunan bir ilin böyle bir proje ile ortaya çıkması bizim için büyük bir mutluluktur" diye konuştu.
Zihinsel engelli Seval Çiçek, çalışmanın çok güzel olduğu aktararak, çalışmayı yürüten insanların çok iyi olduklarını ve kendisi ile çok ilgilendiklerini söyledi. Çocuklarının temizlik bakımlarını üstlenme durumu bakımından başlatılan bu proje için teşekkür ettiğini ifade eden otizmli hastanın babası Ercan Akşahin ise, projeyi başlatan ve destek veren kurumlara minnettar olduğunu söyledi.
Kendisini bakıma aldıkları için çok sevindiğini aktaran otizm hastası Dilan Akşahin, böyle bir davranışın hoşuna gittiğini kaydetti. Dışarıda insanların kendilerini engelli olarak gördüklerini ancak, engelli olmadıklarını vurgulayan Akşahin, "Farklı bir gözle bakıyorlar. Oysaki biz engelli değiliz. Her insan aslında bir engelli adayıdır bu çağda. Biz kendimizi engelli olarak görmüyoruz ve bize engelli olarak bakanlara en büyük engelin onlar olduğunu söylüyorum" şeklinde konuştu.
(MY-AKK-Y)

13.01.2013 16:54:31 TSI

Editör: Wan Haber