İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Prof. Dr. Zerrin Yiğit, ağır kalp yetmezliği olan hastaların 1 yıl içinde yaşama şanslarının yüzde 50 olduğunu, enfeksiyonun ise durumlarını çok daha ağırlaştırdığını söyledi.
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Prof. Dr. Zerrin Yiğit, usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın ölümü ile yeniden gündeme gelen 'kalp yetmezliği'ne ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulundu. Yiğit, kalp yetmezliği olan hastalarda enfeksiyonun durumu ağırlaştırdığını, hastayı ölüme bile götürebileceğini belirtti. Prof. Dr. Zerrin Yiğit, "Biz, kalp yetmezliği olan hastaların korunması için grip, zatürre aşılarını bile ihmal etmemelerini söylüyoruz. Bu hastalarda en ufak bir girişim sonrası da olsa bir enfeksiyon kapılırsa, hastayı ölüme götürebilir. Hatta üst solunum yolları enfeksiyonu bile hastayı ölüme götürebilir. 1 yıl içinde ağır kalp yetmezliği olan hastanın yaşama şansı yüzde 50" dedi.

"SIVI YÜKLENMESİNDEN KAÇINMALI"
Kalp yetersizliğinin ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri olduğunu, bunların hipertansiyon, enfarktüs (kan pıhtısı) durumları olabileceği gibi, hiçbir neden olmadan da görülebileceğini açıklayan Prof. Dr. Yiğit, "Kalp yetersizliğinin en önemli bulgusu; yürürken, egzersizde, merdiven inip çıkarken, yani efor sarf edildiği zaman nefes darlığı oluşmasıdır. Ama kilolu hastalarda görülen nefes darlığı ile karıştırmamak lazım. Çarpıntı, ritim, akciğer fibrilasyonu da çok sık görülür. Akciğer fibrilasyonu, felçlerin en önemli nedenidir, beynin pıhtı atmasına sebep olabilir. Hepsi birbirine bağlıdır" diye konuştu. Prof. Dr. Yiğit, sözlerine şöyle devam etti:
"Vücuttaki sıvı yüklenmesi ne neden olacak her şeyden kaçınmak gerekir. Tuz, vücutta sıvıyı tutan bir maddedir. Bu hastalar tuzdan kaçınmalıdır. Ayrıca aşırı egzersiz, yorgunluk, stresten de kaçınmak gerekir."
(İHA-OK-Y)

18.01.2013 14:35:37 TSI

Editör: Wan Haber