Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde dudak ve damak yarıklarının tedavisi için özel klinik oluşturuldu. Her doğan bin çocuktan birinde görülen ve halk arasında 'tavşan dudak' olarak bilinen hastalığın tedavisinin mümkün olduğu bildirildi.
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Türkkahraman, dudak damak yarığı anomisinin her bin doğumda bir görülen hastalık olduğunu söyledi. Dudak damak yarığının doğuşsal kaynaklı olduğuna dikkat çeken Türkkahraman, şöyle konuştu: "Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında dudak ve damak yapılarının tam olarak birbiriyle birleşmemesiyle ortaya çıkan bir durum. Bu yarıktan dolayı bebeklerde doğumdan itibaren beslenme sorunları ortaya çıkabiliyor. Bebek tam olarak beslenemiyor. Annesinden emdiği süt nefes borusuna, burnuna kaçabiliyor. Konuşma problemleri ciddi şekilde karşımıza çıkıyor. Estetik problemler ilerleyen yaşlarda hasta ve ebeveynlerde psikolojik sorunlara yol açıyor."

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Hastaların tedavisinin doğumdan itibaren başlayıp 20'li yaşlara kadar devam ettiğini belirten Türkkahraman, şunları söyledi: "Dolayısıyla uzun süreli bir tedavi. Bu tedaviyi yürüten bir ekibimiz var. Ortodontislerimiz, plastik cerrahı, ağız diş ve çene cerrahları hizmet veriyor. Bu tedaviler çok uzun sürüyor. Bebekler anneleri babaları ile kliniğe gelmek durumunda. Bu nedenle onlara özel bir klinik yapılması gerektiğini düşündük. Bu tedavi Türkiye'de yıllardır yapılıyor. Ama bir klinik hizmeti olarak ilk kez SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde oluşturuldu. Bu klinikte 1,5 yıldır 100'den fazla hastaya tedavi sağlıyoruz. Sadece Isparta'dan değil çevre illerden birçok bebek ve yetişkin hasta gelerek bu hizmeti alıyor. Hastalarda tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi o kadar erken oluyor. Bu nedenle bu sorunla doğan bebek hastaların kliniğe müracaatı gerekiyor. Erken müdahale ideal sonuçları almamızı sağlıyor. Erken müdahale olursa ve tedavilere hemen başlanırsa hastanın konuşma, beslenme, estetik problemleri tamamen ortadan kalkıyor. Tam anlamıyla sağlıklı bir birey haline getiriliyor."

TEDAVİ YÖNTEMİ
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Elçin Esenlik, doğumdan sonra gelen bebeklerin öncelikle beslenme problemlerini çözmek için beslenmeleri kolaylaştıracak plent taktıklarını kaydeden Esenlik, "Bu plent aynı zamanda yarıklı olan iki tarafın birbirine yanaşmasını, şekil bozukluğunun düzelmesini sağlıyor. Ardından cerrahiye yönlendirilip operasyon yapılıyor. Öncelikle dudak ve burundaki yarıklık gideriliyor. Bir yaşından sonra damağındaki yarık için yeniden bir operasyon yapılıyor" diye konuştu. Bu hastaların çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de takip edildiğini kaydeden Esenlik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine çocukluk ve gelişim döneminde gelen bireylere farklı müdahale yapılıyor. Bunlarda meydana gelen çene bozuklukları tedavi ediliyor. Erişkin dönemde ortodontik tedavi ve operasyonla birlikte farklı bir tedavi süreci uygulanıyor. Bebeğin dudağı ve burnu operasyondan sonra normal bebek görünümüne yaklaşıyor. Damağının dikilmesinin takibinde en geç iki yaşına kadar normal bir çocuk gibi beslenebiliyor ve normal bir görünüme kavuşabiliyor."
(FK-SK-HO-Y)

04.02.2013 10:30:57 TSI

Editör: Wan Haber