Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kışın en çok tüketilen besinlerden patates, eksi 30 dereceye varan soğuk gecelerde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi, kış aylarında patatesin en çok tüketildiği şehirlerden biri. Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor. Vatandaşlar evlerine götürdükleri patatesleri evlerinin bitişiğindeki, tandır evi, depo ve bodrum katlarında yerin en az 1 metre altında oluşturdukları depolarda stokluyor.
İlçeye bağlı Ünlüce köyünde ikamet eden Tekin Yalçın isimli vatandaş, yeraltında yaptığı patates deposu sayesinde patateslerin kışın donmasını önlediklerini belirterek, "Patates depoları sayesinde patatesler hep taze kalıyor. Yerin altındaki depolar sıcak olduğu için patateslerin donmasını önleyerek daha uzun sürede tüketme şansı buluyoruz. Aksi halde son bahar mevsiminde çuvallarla aldığımız patatesler soğuktan donar ve bozulur" dedi.
Yemeklerde kullanılmakla birlikte patatesin kışın soğuk gecelerinde evleri ısıtan sobaların fırınlarında eşsiz bir lezzete dönüştüğünü ifade eden Tekin Yalçın, "Önce depomuzdan çıkarttığımız patatesleri yıkıyoruz. Ardından kabuklarını soymadan hafif tuzlayıp sobanın fırınına herhangi bir tepsi kullanmadan olduğu gibi atıyoruz. Patates piştikçe içi kum kum olur. Bir süre sonra hafif bir yanık kokusu alınca fırının kapağını açıyoruz ve pişen patatesleri dışarı alıyoruz. Patatesler çok sıcak olacağı için hemen yenilemeyebilir. Ama içerisinden çıkar buhar ve kokusu insanı sıcak sıcak yemeye teşvik eder. Fırında pişen patatesler kabuklu veya kabuksuz yenilebilir" dedi.
Patatesleri zaman zaman kadınlar tandır ekmeği pişirdikten sonra tandırda da yaptıklarını belirten Yalçın, "Tandır ateşi azaldığı anda tandıra patates atılır. Tandırdaki közler içinde yavaş yavaş pişen patates bir süre sonra bir maşa yardımı ile çıkarılır. Bu keyfi genelde çocuklar yaşar. Soğuk havalarda ayaklarını tandırda sallayarak hem ısınır hem de tandır başı sohbetiyle bu patatesleri yerler. Çocukluğumuzun en unutulmaz anıdır" diye konuştu.
(EÇ-MSA-Y)

12.02.2013 12:56:35 TSI

Editör: Wan Haber