Hakkari'den 40 kilometre uzaklıkta bulunan Geçimli köyündeki vatandaşlar, yaz aylarında dağlarda biçip biriktirdikleri otları kar yağınca kızak yerine kullandıkları brandalara yükleyerek zorlu bir şekilde köye getiriyor.
Hakkari'de hayvancılıkla uğraşan köylüler, kış aylarında sıkıntı yaşamamak için dağlarda ot biçerek belirli bir noktaya topluyorlar. Kar yağışının ardından toplanan otları köye getirmek için bin bir zorlukla çıktıkları dağlardan dönüşte doğa şartlarına adeta meydan okurken aynı zamanda da bu zorluğu eğlenceye çeviriyorlar. Kızak yerine kullandıkları brandanın üstüne koydukları otların üzerine binerek dağlardan inen köylüler, bazen ot yığınının altında kalarak bazen de dereye uçarak büyük tehlike yaşıyorlar. Uçuruma yuvarlanan ot yığınını tekrar yola çıkarmak için ayaklarına giydikleri ve yörede 'kelek' adı verilen bir çeşit örgülü ayaklık kullanan vatandaşlar, zaman zaman eksi 20 derecede kolsuz tişörtle ot taşıması da dikkat çekiyor.

KÖYLÜLERDEN BİRİ OT TAŞIYAN ARKADAŞLARINI GÖRÜNTÜLEDİ
Biriktirdikleri otları kızaklarla köye getirmek için dağa çıkan köylülerden 5 çocuk babası A. Selam Ölmez, dönüşte kızağını arkadaşlarına verip muhabirlik yapmaya karar verdi. Dağlardan inerken arkadaşlarına görüntüleyen Ölmez, röportaj yapmayı da ihmal etmedi. Arkadaşlarını görüntülemek için kızağa binen Ölmez, kaza geçirince adeta gülme krizine girdi. Arkadaşlarının yaşadıkları zorlu ve tehlikeli yolculuğun görüntülerini gazetecilerle paylaşarak yaşanan çilenin kamuoyuna göstermek istediğini belirten Ölmez, "Biz her kış bunu yaşıyoruz. Dedelerimizde, babalarımızda otları dağlardan böyle indiriyorlardı. Bu yıl kış çok çetin geçti, hayvanlarımız otsuz kaldı. Biz de akrabalarımızla yaz aylarında biçip biriktirdiğimiz otları kızaklarla köye getirmek için brandalardan kızak yaptık. Önceki yıllarda tahtalardan kızak yapıyorduk, ama bu yıl kar çok yağınca kızakları dağlara çıkarmak zor oldu. Biz de brandadan yararlandık. Ben arkadaşlarımın bu zorlu ve çileli yolculuklarını cep telefonu ile görüntüledim. Amacım doğuda hayvancılık yapan çiftçilerin ne kadar zor şartlarda yaşadıklarını görüntülemekti" dedi.
(FA-MSA-Y)

06.02.2013 11:12:38 TSI

Editör: Wan Haber