Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü, TÜİK'in açıkladığı istatistiki verilerde sürekli Türkiye'nin en yüksek boşanma oranına sahip çıkan İzmir'le ilgili özel bir proje başlattı.
Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zekeriya Ertaş'ın öncülüğünde başlatılan yeni projeyle İzmir Adliyesi içinde aile mahkemelerine boşanmak için başvuran çiftlere güleryüzlü psikolog ve sosyal hizmet uzmanları 'Boşanmadan önce görüşelim. Başka bir yol daha var' diyecek.
Müdürlüğün bu hizmeti sürdürmesi için başsavcının talimatıyla İzmir Adliyesi içinde aile mahkemelerinin olduğu katta bir irtibat bürosu tahsis edildi. Büro önümüzdeki hafta resmen hizmete açılacak.
Büroda görevlendirilecek sosyal hizmet uzmanı ve psikologlar, boşanma dilekçesi veren çiftlerle birebir görüşerek, önce boşanma gerekçelerini tespit edecek ardından çözüm yolları arayacak. Çözülebilecek sorunları olan çiftlere danışmanlık hizmeti verilerek boşanmanın son çare olmadığı anlatılacak.
Uzmanlar, ilişkilerindeki sorunları aşılamayacak olan çiftlerden çocukları olanlara da sağlıklı boşanmanın yol ve yöntemlerini anlatacak. Projeleriyle ilgili bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş, amaçlarının adı sürekli boşanma oranı en yükse il diye geçen İzmir'de boşanma istatistiklerini minimuma indirmek olduğunu söyledi.
"İzmir, Türkiye'nin boşanma oranları açısından yüksek boşanma oranına sahip illerinden biri. Türkiye'de altıda bir oranında boşanma varken, İzmir'de üçte bir oranında maalesef" diyen Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Ertaş, verecekleri danışmanlık ve rehberlik hizmetinin boşanması kesin olan çiftleri de kapsayacağını, burada çocukların en az hasarla süreci atlatması için çaba göstereceklerini kaydetti.
Ertaş, bu çerçevede başsavcıyla görüştüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Adliyede bize irtibat bürosu tahsis ettiler. İzmir Adliyesi'nin içinde, bize bağlı bir birim olacak. Buraya gelen çiftleri hemen bize yönlendirebilmeleri için, 'Siz boşanma dilekçesi verdiniz, kabul ediyoruz ama şurayla da bir görüşün isterseniz' diye bir yönlendirme yapacak bir birim oluşturuyoruz. Güleryüzlü psikolog ya da sosyal hizmet uzmanlarımız olacak. Tabi aile danışmanı eğitimi almış, aileler arasında uzlaşma eğitimi almış bir personel olacak orada. Dolayısıyla buraya hakimler tarafından yönlendirilen tek ya da çiftlerle orada ilk görüşme yapıldıktan sonra onu bundan sonraki hizmeti sürdürecek olan birimimize havale edecek. Orada da evine yakın, kolaylıkla gidip gelebilecekleri bize bağlı altı yedi noktada bu hizmeti başlatmayı planlıyoruz."
Ertaş, aile mahkemelerindeki psikologların çiftleri kendilerine yönlendireceğini dile getirerek şunları söyledi: "Bizim personelimiz yürütecek bu hizmeti. Tabi aile mahkemelerindeki psikologların yasayla kendilerine verilmiş ayrı bir görevleri var. Ama bize ailelerin yönlendirilmesi konusunda onlar da gayret gösterecek. Ne şekilde olacağı görüşmelerimiz sonunda tamamen netleşecek. Bir aileyi bile kurtarsak o kârdır. Maksat evlilik birliğini sağlamak, yani bazen boşanmanın çözüm olmadığını, bazı ayrılıklarda boşanma bir çözümdür belki. Biz boşanmanın çözüm olmadığı noktalarda devreye gireceğiz."
Bazen boşanmanın çözüm olabildiğini anlatan Ertaş, özellikle çocukları olan boşanacak çiftlerle ilgili yapılacakları şöyle açıkladı: "Boşanma olsa bile, biliyorsunuz bir de çocuk ya da çocuklar mevzuu var. Bu çocukların örselenmeden yani boşanacaklarsa bile çocuklara zarar vermeden bunu nasıl götürecekleri konusunda boşandıktan sonraki sürecin nasıl sağlıklı yürütüleceği konusunda rehberlik yapacağız. Çocuklar olduğu sürece boşansalar bile çiftler sağlıklı bir ilişki sürdürmek zorunda. Başkalarıyla evlense de evlenmese de, arada çocuk olduğu ve anne-baba aynı derecede hak sahibi olduğu için, bunun sağlıklı yürümesi konusunda rehberlik yapacağız. Tabi bizim önceliğimiz boşanmanın olmaması. Ama tabi boşanma olduğu takdirde de hem çocuklara hem kendilerine ilişkin boşanma sonrası sürecin doğru yürümesi konusunda rehberlik edeceğiz."
İstatistiklere, boşanan çiftlerin yüzde 15'inin boşandığı eşiyle yeniden evlendiğini anlatan Ertaş, şu bilgileri verdi: "Demek ki bir kriz anında bir rehber, bir yol gösterici olmamış, aralarındaki sorunu çözememişler, duygular yerine oturunca salim düşünceyle, 'niye bu testiyi kırdık' diye düşünüp tekrar evlenmişler. Hakeza istatistiklerde evliliğin ilk beş yılında bir de onaltıncı yılından sonra yüksek. Bir de ilk bir yıl içinde boşanma oranı yüksek. Kronik, çözülemeyecek işte aldatmadır, eşin çok rahatsızlığıdır, hastalığı veya uzun yıllar hapiste kalma durumu vardır yani kronik çözülemeyecek konular değil de bizim arkadaşların tabiriyle küçük dokunuşla, rehberlikle kurtarılabilecek evlilikler olabilir. Biz, öncelikle bunları hedefliyoruz."
(HD-HO-Y)

29.01.2013 15:05:05 TSI

Editör: Wan Haber