Bozüyük Açık İnfaz Kurumu'nda bir grup mahkumun ortaya çıkardıkları yağlı boya tabloları herkesin beğenisini topluyor. Cezaevi duvarlarını süsleyen tablolar ile mahkumlar cezaevini sanat merkezine çevirdi.
Bozüyük Açık Cezaevi'nde kalan 5 hükümlünün resimleri herkesin dikkatini çekiyor. İşledikleri suç sebebiyle cezaevine düşen mahkumlar, günlerini 30 metrekarelik resim atölyesinde geçiriyor. Birçok mesleki eğitim kurslarının verildiği cezaevini adeta sanat yuvasına dönüştüren mahkumların eserleri Türkiye'deki cezaevlerinin duvarlarını süslüyor. Zaman zaman mahkumların el emeği resimleri ise sergiler de sergileniyor. Sabahleyin cezaevinde kendileri için tahsis edilen merkeze gelen mahkumlar çaylarını yudumladıktan sonra ellerine aldıkları fırçalarla işe koyuluyor. Hayal dünyalarındaki düşüncelerini resme aktaran hükümlüler, tahliye olana kadar sanatla uğraşıyor.

BU CEZAEVİNDEN RESSAM ÇIKIYOR
Cezaevine gelmeden önce farklı meslekler icra eden mahkumların resim atölyesinde geçmişteki hatalarını unuttuğunu belirten Bozüyük Açık Cezaevi Müdürü Kerim Çiflikli, "Resim atölyemizde mahkumlar, çeşitli tablolar üzerinde yağlı boya yapıyor. Atölye şefinin eğitimleri ile kendilerini geliştiren mahkumların sergilerde satışa çıkarıyoruz. Bu ekibimiz, ceza infaz kurumları ve ziyaretçi salonlarının duvarlarına çizgi film karakterlerinin de resimlerini yaptı. Bu iş yetenek isteyen bir iş. Biz burada sanatı öğretiyoruz. Bu mahkumlarımızın güzel tablolar ortaya çıkartması bizi mutlu ediyor. Çünkü onlar mutluluklarını tabloya yansıtıyorlar" dedi.

İNGİLTERE'DE RESSAMLIK YAPAN MAHKUM VAR
Mahkumlara resim sanatının inceliklerini öğreten Atölye Şefi Hasan Üstün, hükümlülerin sanata meraklı olmaları dolayısıyla güzel eserlerin ortaya çıktığını ifade ederek şunları söyledi: "Resimde süreklilik şart. Sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Bazen bazı renkleri yeni yeni keşfettiğimiz de oluyor. Hükümlü arkadaşlar bu işi tahliye olduktan sonra da yapıyor. Mesela bir arkadaşımız İngiltere'de bu işi yapıyor. Biz sanatla uğraşıyoruz."

DUVARLAR ARKASINDAKİ RESSAMLAR
Gelen misafirlerin cezaevlerindeki resimleri mahkumların yaptığını görünce çok şaşırdığını kaydeden Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelen misafirlerimizden şu kelimeyi çok duyduk; 'Allah Allah duvarlar arkasında sanat evi olur mu?' Çok güzel bir ortamımız var. Arkadaşlarımız, sanatı çok seviyor. Hatta bazı arkadaşlarımız, ilk zamanlarda arabesk müzik dinlerlerdi. Şimdi ise klasik müzik dinlemeye başladılar"
Gün boyu atölyede birbirinden güzel resimler yapan mahkumlar, süs balığı da yetiştiriyor. 2005 yılından bu yana ressam yetiştiren cezaevinde, şimdiye kadar onlarca mahkum tahliye olduktan sonra bu mesleğe devam etmeyi başardı. Mahkumların bazı eserleri ise kültür sanat dergilerinde de yer alıyor.
(YS-HO-Y)

09.12.2012 11:24:19 TSI

Editör: Wan Haber