BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Suriyeli sığınmacılara Türkiye'den başka hiçbir ülkenin ve uluslararası kuruluşun yardım etmediği yorumlarını değerlendirdi. Batchelor, "Bugün temin ettiğimiz 30 binden fazla çadırla birlikte satın aldığımız çadır sayısı 180 bini buldu. 110 bin insan için battaniye, 25 bin ev halkı için mutfak aletleri sağladık. Buna ek olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Birleşmiş Milletler sistemi içinde yardımları koordine etti" dedi.
Türk Kızılayı ile Suriyeli sığınmacılara 18 bin 500 adet çadır üretilmesi için 15.4 milyon dolarlık anlaşma imzalayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, imzalanan anlaşmanın ardından İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara Birleşmiş Milletler ve başka ülkelerden yardım gelmediği ve Türkiye'nin bu konuda yalnız bırakıldığı gibi konuları değerlendiren Carol Batchelor, Türkiye'nin tek başına yaptığı yardım miktarlarıyla BM tarafından yapılan yardımlar noktasındaki tartışmaları değerlendirdi.
"Mülteciler söz konusu olduğunda hiçbir ülke yalnız bırakılmamalıdır" diyen Batchelor, "Bu konu uluslararası toplumun bir sorumluluğudur. Bu konuyu Birleşmiş Milletler ciddi şekilde ele alıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak Ağustos 2011'de çadır ve yatak yardımı yapmıştık" diye konuştu.
Suriye'den mülteci akını başladığı zamanlarda Türk yetkililere sığınmacılar için hangi ihtiyaçların gerekli olduğu noktasında irtibata geçtiklerini dile getiren Batchelor, "Büyük ölçüde mülteci gelişlerinin başladığı zaman yetkililere ne ihtiyacın olduğunu sormuştuk. Türkiye ilk aylarda uluslararası yardımı istememişti. Mülteciler Komitesi olarak sorumluluk hissettik ve işbirliğimizi göstermek istedik. Yardım ettik. 2012 yılında mülteci sayıları büyük rakamlara ulaştığında Türkiye uluslararası kamuoyundan yardım istedi. BM Yüksek Komiserliği yardım ettiği gibi 180 bin kişinin barınmasına yönelik olarak yardımlarda bulundu. Bugün temin ettiğimiz 30 binden fazla çadırla birlikte satın aldığımız çadır sayısı 180 bini buldu. 110 bin insan için battaniye, 25 bin ev halkı için mutfak aletleri sağladık. Buna ek olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Birleşmiş Milletler sistemi içinde yardımları koordine etti" şeklinde konuştu.

"KIZILAY VE AFAD'IN YARDIMLARI ETKİLEYİCİ"
Birleşmiş Milletler çatısı altındaki bütün kuruluşlara Suriyeli mülteciler için yardım çağrısında bulunduklarını anlatan Carol Batchelor, yürütülen çalışmaları şöyle kaydetti:
" 'Bölgesel Mülteci Planı' oluşturduk. Bu konu hakkında partner ve donörlere çağrıda bulunduk. Sağlık, eğitim, sosyal yardımlar gibi birçok konuda sadece Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği için değil, diğer Birleşmiş Milletler kuruluşları içinde çağrıda bulunduk. Bu yardımlar gelmeye başladı. Türkiye'de bu konuda seçimler yapıldı.
İki sorun var. Bunlardan bir tanesi; insanlar iki senedir bu durumla yaşıyorlar. Yardımlar ne kadar iyi de olsa, insanlar kendi ülkeleri dışında gelecek kaygısıyla yaşıyorlar. Sorun ne kadar uzun sürerse, mülteciler için durum o kadar zor olacak. İkincisi ise; mülteciler gelmeye devam ediyor. Suriye'deki durum daha da kötüye gidiyor. Suriye'deki insanların da Suriye'nin komşularındaki Suriyeliler gibi daha büyük ihtiyaçları var.
Türkiye'deki yardımımız, mültecilere yapılan yardımı daha da güçlendirecektir. Türkiye'de Kızılay ve AFAD'ın yardımları etkileyici bir sistem, diğer ülkelere örnek olacak bir sistem. Bu sitemi bizde desteklemek için buradayız."
(AT-ÖZ-Y)

19.12.2012 14:34:43 TSI

Editör: Wan Haber