Nüfusu yüz bini aşan belediyelere kadın sığınma evi açma mecburiyeti getiren yeni yasal düzenlemenin ardından Türkiye ve İzmir'de birçok belediye kadın sığınma evleri açmak için harekete geçti.
Kadın sığınma evleri konusunda birçok kentten iyi durumda olmasına karşın hâla kadın sığınma evi açmayan belediyelerin olduğunun tespiti üzerine harekete geçen İzmir Valiliği, ilçe belediyelerine uyarı yazısı gönderdi.
Vali Cahit Kıraç imzasıyla gönderilen yazıda, yasal zorunluluk anımsatılarak, "İlçenizde yasa gereği kurulması gereken kadın konuk evini biran önce açın, yasal yükümlülüğünüzü yerine getirin" denildi.
Konuyla ilgili görüşünü açıklayan Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zekeriya Ertaş, İzmir'de nüfusu yüz bini aşan veya aşmayan yedi ilçe belediyesinde kadın konuk evi bulunduğunu ancak nüfusu yüz bini aşıp hâla kadın konuk evi olmayan Gaziemir, Çiğli, Konak, Karabağlar, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Ailağa, Bergama gibi ilçelerin bulunduğunu söyledi.
Ertaş, bu ilçe belediyelerinin bir hazırlığı olup olmadığını bilmediklerini belirterek "Ancak, valilik kanalıyla gönderilen yazıyla en azından bir hazırlık yapılması ümidini taşıyoruz" dedi.
Kendilerine bağlı üç kadın sığınma evi olduğunu ancak sirkülasyon nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşanabildiğini belirten Ertaş, şunları söyledi: "Bize bağlı üç tane var. Şu an İzmir'deki kadın konuk evleri ihtiyacı karşılıyor. Ama sirkülasyon çok fazla. Geçen yıl sadece bizim konukevlerimizde bin 60 kadına hizmet vermişiz. Bir kadını hiçbir şekilde 'hadi senin süren bitti, hadi sokağa' diye bir şey yok. Ortalama üç ay kalıyorlar, bir gün, bir hafta, iki ay, üç ay kalan oluyor. Bir yıl kalan da oluyor. Şartlarına göre değerlendiriyoruz. İşe de yerleştiriyoruz. Özellikle bir konukevimizi uzun süre kalma durumu olan kadınlara yönlendiriyoruz ki orada kaldığı sürece kursa gitsin, sertifikası olsun ve piyasada iş bulabileceği bir noktaya gelsin."

NÜFUSA BAKILMAKSIZIN KADIN KONUK EVLERİ AÇILMALI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi, yurtdışında on bin kadına bir sığınma evi düştüğünü belirterek, belediyelerin valilikten gelecek böyle bir yazıya gerek kalmadan şimdiye değin konuk evi açmış olması gerektiğini söyledi.
Dilekçi, aslında nüfus 50 bin olduğu zaman bile kadın sığınma evi açılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir valisinin yazı göndermesine gerek kalmamalıydı. Durmadan erteliyorlar, devlette erteliyor. Niye 100 bine çıkarıldı? Tabiî ki açılması lazım. Nüfusa bakılmaksızın kadın konuk evleri açılmalı aslında. Çok acı tabi. İzmir nispeten daha iyi, ama İzmir standardında çok daha fazla olması gerekiyordu. Belediyeler çoktan yapmalıydı. Valinin yazısına gerek kalmamalıydı, bu bir zihniyet meselesi, bakış açısı. Türkiye'de kadına şiddetin durumu ortada, hâla kadın konuk evlerinin adıyla bile uğraşılıyor. Oysa yurtdışında her on bin kişiye bir sığınma evi düşüyor."
(HD-HO-Y)

30.01.2013 11:25:47 TSI

Editör: Wan Haber