Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Eğer yeni bir Türkiye kurmak istiyorsanız, BDP buna hazırdır. AK Parti'ye, Sayın Başbakan'a elimizi uzatıyoruz biz buna hazırız. Ama eski Türkiye devam etsin, diyorsanız gideceğiniz yer, bugünkü ulusalcı CHP ve MHP'dir" dedi.
BDP'li Altan Tan, İmralı görüşmeleriyle başlayan yeni çözüm sürecini İHA muhabirine değerlendirdi. Çözüm için BDP'nin her zaman hazır olduğunu anlatan Tan, AK Parti hükümetinin Kürt sorununu çözdüğü taktirde PKK sorununun da biteceğini ifade etti. Kürt sorununun çözülmesiyle birlikte önümüzde süreçte PKK'lıların demokratik bir Türkiye'de siyaset yapmalarına imkan olabileceğine de vurgu yapan Tan, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şuna karar vermeli, Kürt sorununu mu çözmek istiyor, PKK sorununu mu çözmek istiyor? Eğer Kürt sorununu çözmek istiyorsa, Kürt sorunun çözdüğü zaman, PKK meselesi de kendiliğinden çözülecek. Bunun çözümü, Kürtlerin demokratik, insani, İslami, vicdani hakları verecek. Dolayısıyla PKK'nın da artık dağda elinde silahla gezmesine gerek kalmayacak, ovada siyasetin yolu açılacak. Belki önümüzdeki dönem, tüm PKK'lılar demokratik bir Türkiye'de siyaset yapacak. Ama sayın Başbakan, ben PKK sorununu çözeceğim ama Kürt sorununu bekleteyim fikrine kapılırsa büyük bir yanlışa düşer. Aynı şekilde PKK meselesini çözeyim, daha sonra Kürt sorununu sürdürülebilinir bir kriz şeklinde devam ederim düşüncesi de yanlış. Kürt sorununu çözmeden PKK sorunu da çözülemez. Kürt sorununu çözüp, PKK'yı da bekleteyim Kürtlerin eline bir elma şekeri vereyim beklesinler, denilirse bu yoldan bir şey çıkmaz. Kürt sorunu demokratik kriterlere göre insani, İslami, vicdani, hukuka göre gelin, bu sorunu çözelim elimizi taşın altına bırakalım" dedi.

"YENİ TÜRKİYE'NİN ADRESİ BDP, ESKİ TÜRKİYE'NİN ADRESİ İSE CHP VE MHP'DİR"
Altan Tan, yeni Türkiye'nin kurulması için AK Parti'nin BDP'nin kapısını çalması gerektiğini söyledi. Tan, "Eğer yeni bir Türkiye kurmak istiyorsanız, BDP buna hazırdır. AK Parti'ye, Sayın Başbakan'a elimizi uzatıyoruz hazırız. Yeni anayasa bu sorununun çözümünün kapısını açacaktır ve bize bir yol haritası çıkaracaktır. Bizi çözüm yoluna sokacaktır. Biz başından beri Başbakan'a söylediğimiz gibi eğer yeni demokratik, sorunlarını çözmüş, Ortadoğu'ya model olmuş, başörtüsünden, Heybeli Ada Ruhban Okulu'nun açılmasına, Cemevleri'nin açılmasına, Türkiye'deki bütün inanç, din, kültürlerin serbestçe kendilerini ifade edebilmelerine izin verilmesine kadar, demokratik bir Türkiye'nin inşası için gideceğiniz tek kapı var, o da BDP'dir. Eğer yeni bir Türkiye kurmak istiyorsanız, BDP buna hazırdır. AK Parti'ye, Sayın Başbakan'a elimizi uzatıyoruz hazırız. Ama eski Türkiye devam etsin, ldiyorsanız gideceğiniz yer, bugünkü ulusalcı CHP ve MHP'dir. Oradan da hiçbir şey çıkmaz ve hiçbir sorun çözülmez. Yeni Türkiye'nin adresi BDP, eski Türkiye'nin sorun ve dertlerin adresi CHP ve MHP'dir. Başbakan bir karar verecek. Eğer, yeni sorunlarını çözmüş, en gelişmiş demokratik kriterlere uygun ayağa kalkmış bir Türkiye istiyorsa, BDP İslami konulardan etnik meselelere kadar, ekonomik meselelerden, diğer farklı dinlerin hak ve özgürlüklerine kadar çalacağı tek kapıdır. Biz buna hazırız gelin yeni bir Türkiye kuralım. Eskiyle uğraşmayalım. Çözümün bütün şartları hazırdır. Türkiye de hem halk hazır, hem Ortadoğu'daki halk buna hazırdır. Dünya konjektörü Avrupa ve ABD bu çözümün arkasında. Konjektörel olarak bundan daha iyi bir süreç bulamayız. Onun için bu süreci heba etmeyim. Gelin eski defterleri kapatalım ve Türkiye için el ele verelim. Demokrasi sadece Kürtlere değil, herkese dindarlara, laiklere, Alevilere, Sunilere yani herkese demokrasi gerekiyor" şeklinde konuştu.
(ÜN-AKK-Y)

10.02.2013 16:30:05 TSI

Editör: Wan Haber