İzmirli Türk mühendislerin geliştirdiği trafik kazası yapan araçların deniz, göl gibi su birikintilerine düşmesini engelleyecek olan Batmayan Araç adlı proje, Türk Patent Enstitüsü'nden onay aldı.
Yaklaşık 2.5 yıl önce başlayan çalışmalarını tamamlayıp Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) gönderen İzmirli girişimci Şenol Aslan ve mühendisler, projenin mühendislik çalışmalarının tamamlandığını, TPE yetkililerinin patent araştırması sonunda projelerinin bilimsel uygulanabilirliği olduğunu belirterek patent verdiğini belirtti.
Trafik kazası nedeniyle her yıl binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiğini vurgulayan Şenol Aslan, Batmayan Araba Projesi kapsamında, kaza anında aracın tampon ve tekerlek boşluklarındaki altı noktaya yerleştirilen balonların şişerek suya ya da denize düşen iki tonluk aracın bile su yüzeyinde kalarak, araç içinde bulunanların yaşamını kurtaracağını söyledi.
Aslan, sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: "Aracın tampon ve tekerlek boşluklarındaki 6 noktada otomatik olarak şişecek balonları barındıracak kaset ve balonları şişirecek hava karışımını sağlayacak tüp bulunacak. Sistem, tekerleklere bağlı, ağırlık hassasiyetli bir sensörle tetiklenecek. Buna göre otomobilin lastiklerine düşen ağırlık belli bir oranda azaldığında sistem otomatik olarak devreye girecek, balonlar şişecek ve aracın su üzerine çıkması sağlanacak"
Aslan, projeye uyarı sistemi eklediklerini anlatarak, kazadan sonra su yüzeyinde kalması sağlanan aracın aynı zamanda 112, 155 gibi acil durum telefonlarını arayacağını söyledi.
Projeyi geliştiren mühendislerden aynı zamanda patent uzmanı olan Bahir Ballı ve girişimci Şenol Aslan, aracın tampon ve tekerlek boşluklarına yerleştirilen balonların da istenilen süreye ayarlanabileceğini belirtti.
Bahir Ballı, projedeki bir diğer ayrıntıyı şöyle anlattı: "hemen en yakın 155 Polis İmdat veya 112'ye haber veriyor. Kimse yok, yolda gidiyorsunuz yol bomboş, hemen acil numaraları arayacak. Şimdi diyelim, gece araba düşmüş, kaza anını görmeseniz bile kazadan sonra araba yerinde duruyor, içeridekiler darbeden dolayı bayılmış olabilir. Hatırlarsanız kısa süre önce bir kaza olmuş, anne baba ölmüş ve arabada bulunan çocuk 48 saat sonra bulunmuştu. Bu sistemle kaza anında ilgili kurumlara da haber verilmiş olacak."
(HD-HO-Y)

01.02.2013 11:39:41 TSI

Editör: Wan Haber