Başörtüsü ile avukatlık yapılmasının önündeki engel, Danıştay tarafından kaldırıldı. Konuyla ilgili başvuruyu yapan Avukat Figen Şaştım, kararı İHA'ya değerlendirdi. Şaştım, "Bu kararla, yıllardır bize reva görülen zenci muamelesi ortadan kalkacaktır" dedi.
Danıştay'ın başörtülü avukatların duruşmalara girmesine izin veren kararına ilişkin başvuruyu yapan Avukat Figen Şaştım, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Şaştım, Türkiye Barolar Birliği'nin avukat kartlarını değişimi sırasında başörtülü resimle kimlik müracaatında bulunduğunu ancak başvurusunun kabul edilmemesi üzerine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar'la konuştuğunu belirtti. Şaştım, Coşar'ın kendisine kişisel olarak talebine karşı olmadığını ancak Türkiye Barolar Birliği'nin 1989'da yayınladığı meslek kuralları gereğince başvuruyu kabul edemeyeceklerini belirttiğini, bunun üzerine yargı yoluna başvurduğunu söyledi.
Yıllardır maruz kaldığı haksızlığın nihayete ermesi gerektiğini düşündüğü için bu başvuruyu yaptığını belirten Şaştım, "Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne başvurarak Barolar Birliği'nin yayınladığı meslek kurallarının 20. maddesinin ve hakkımda düzenlenen idari işlemin iptali için dava açtım. İdare Mahkemesi görev açısından dosyayı reddederek Danıştay'a gönderdi. Dün itibariyle basın yayın organlarında haberi gördüm. Başka başvuran da olabilir diye düşündüm ama Danıştay'ın internet sitesinde konuyu incelediğimde kendi başvuruma ilişkin karar çıktığını gördüm" diye konuştu.

"TÜRK YARGIÇLARINA GÜVENİYORUM"
Kararı duyduğunda çok duygulandığını belirten Şaştım, "İnançlı bir insan olarak Allah'a şükrettim. Sonrasında da tebrik telefonları ile nefes almaya fırsat bulamadım. Bu kararla birlikte artık başörtülü avukatlar, Türkiye'de yargının her aşamasında, duruşmalarda, mahkemelerde, adliyelerde başörtülü bir şekilde görev yapabilecek ve başörtülü kimlik kartını alabilecekler. Bu konuda Türkiye'deki başörtülü avukatların uğradığı haksızlık, ayrımcılık, insan hak ve özgürlüklerine ket vurur derecede başımıza gelen duruşmalara girme yasağı, bu kararla birlikte aşılmış olacak. Başörtülü avukatlar duruşmalara katılabilecek. Yasal anlamda anayasada, avukatlık kanununda başörtülü olarak duruşmalara girmemize engel hiçbir düzenleme yoktu. Tamamen Barolar Birliğinin yetki gaspında bulunarak Anayasa ve yasanın üstünde bulunarak yaptığı bir düzenleme mevcuttu. Meslek kuralının 20. maddesi vardı. Artık bu madde kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.
28 Şubat sürecinde başörtülü avukatlar hakkında işlemler yapıldığını ve bunun da anayasaya aykırı bir durum olduğunu ifade eden Avukat Figen Şaştım, "Bundan sonrasında bu uygulamaların nihayete erdiğini görmüş olacağız. Duruşmanın, düzenin hakime ait olduğu dikkate alındığında ortada meslek kuralı anlamında bir kural kalmadığına göre, bizler artık bizlerle aynı eğitimi alanlarla eşit olarak duruşmalara katılabileceğiz. Yıllardır bize reva görülen zenci muamelesi ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Şaştım, mahkemenin bu kararının ön karar olduğunu ve esas kararın henüz yazılmadığını ifade ederek, "İdari yargıdaki tecrübelerime dayanarak idari davada yürütmenin durdurulması kararı verilmiş olması, davacının hâli konusunda mahkemenin kanaatinin kabul yönünde olduğunu ortaya koyar. 16 yıllık tecrübelerime dayanarak kabul edileceği kanısındayım Ama Barolar Birliğinin temyiz hakkı vardır. Adaletin tecelli edeceğine güveniyorum. Türk yargıçlarına güveniyorum. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacağı kanısındayım" ifadelerini kullandı.
(YM-ÇK-OK-Y)

25.01.2013 14:53:41 TSI

Editör: Wan Haber