Viva Beyin ve Kalp Sağlığı'ndan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, Multipl Skleroz (MS) hastalığının en önemli belirtilerinden baş dönmesinin hafife alınmamasını, sık görülmesi halinde mutlaka bir nöroloji hekimine gidilmesi gerektiğini söyledi
Birçok hastanın baş dönmesi şikayeti ile başvuru yaptığını, özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde bu şikayetle gelen hasta sayısında artış olduğunu belirten Prof. Dr. Dilek İnce Günal, "Bu durumun pek çok nedeni var. Baş dönmesini tetikleyen viral enfeksiyonların bu aylarda daha sık olması önemli. Ancak aynı viral enfeksiyonlar multipl skleroz ataklarını da ortaya çıkarabilir. MS, beyin ve omurilikteki sinirlerin myelinli kılıflarını etkileyen tekrarlayıcı özelliği olan bir hastalık. Gençlerde ve bayanlarda daha sık görülüyor. Ülkemiz gibi ılıman ve soğuk iklimlerde ve beyaz ırkta çok tanı almış hasta var. Şikayetler farklı şekillerde başlıyor, düzelme ve arkasından tekrarlamalar ile devam ediyor" dedi.

ŞİKAYETLER DAHA SİNSİ İLERLER
MS hastalığının son 20 yıldır tedavisi üzerinde en çok araştırma yapılan hastalıklardan birisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Günal, "Şu anda erken tanı ve doğru tedavi ile MS hastaları günlük yaşamlarına devam ediyor ve hastalığın ilerleme hızı kontrol edilebiliyor. MS hastalığı kendini değişik yakınmalar ile gösterebilir. Bunlardan bir tanesi ve sık görüleni baş dönmesidir. Herkesin hayatı boyunca en az bir kez baş dönmesi yakınması olmuştur. Baş dönmesi çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Vertigo denilen baş dönmesi tipinde kulak denge merkezini etkileyen hastalıklar, beyin damar tıkanıkları ve MS nedenler arasındadır" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Günal sözlerine şöyle devam etti: "MS'in bir bulgusu olarak baş dönmesi 1-2 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler daha sinsidir ve ilk günlerde günlük yaşamı pek etkilemez. Ancak takip eden günlerde artarak başka şikayetler de tabloya eklenebilir. Örneğin uyuşma, karıncalanma, yorgunluk, bacaklarda kuvvetsizlik, gözde bulanık görme, idrar yapmada zorluk veya çok sık idrar ihtiyacı olması gibi. Hastalar otururken baş dönmelerini daha rahat kontrol ederken, ayağa kalktıklarında bir tarafa doğru dengesizliklerinin arttığını bildirirler. Bazen konuşma peltekleşir ve kişi konuşurken kelimeleri bulmada zorluk yaşarlar."

TEDAVİNİN ERKEN OLMASI ÖNEMLİ
Baş dönmeleri 24 saatten uzun süren kişilerde belirtilen yakınmaların olması durumunda nöroloji uzmanına gidilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Günal, "Çünkü MS'in belirtisi olan baş dönmesinin (vertigonun) tedavisi diğer nedenlerin tedavisinden farklıdır. Erken tedavi başlanan hastaların şikayetleri daha hızlı ve iz bırakmadan düzelebilir. Aynı nedenlerle MS hastalığının tedavisinin erken ve doğru yapılması hayati önem taşır. Hastalığın ilk yıllarındaki alevli dönemde yapılan tedaviler hastalık ilerleme hızını yavaşlatır. Bu tedaviler sayesinde hastaların atakları ortaya çıkmadan kontrol edilmekte ve hastanın özürlü olmasının önüne geçilebilir"diye konuştu.
(ÖK-ÖK-Y)

28.01.2013 10:18:21 TSI

Editör: Wan Haber