Diyarbakır Memorial Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. İzlem Evren Sivaslı, belirsiz baş ağrısı çekenlerin cinsel hayatının psikolojik etkilendiğini ve bunun da beraberinde değişik sorunları getirdiğini söyledi.
Diyarbakır Memorial Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. İzlem Evren Sivaslı vatandaşları baş ağrısı konusunda uyardı. Günümüzde oldukça sık rastlanan baş ağrıları hakkında bilgi veren Sivaslı, baş ağrılarına neden olan faktörlerin yanı sıra ağrıyı yaşayanların yapmaları gerekenler hakkında da açıklama yaptı. Dr. Sivaslı, baş ağrısının en sık rastlanan çeşidinin gerilim tipi baş ağrısı olduğunu belirterek, "Zamanın en önemli çağı stres olduğundan ötürü gerilim baş ağrısına neden olabiliyor. Onun dışında hastalık olarak gruplarsak toplumun yüzde 20 ile 25'i arasında görünen migren tipi baş ağrısıdır. Erkek, kadın farkı gözetmeksizin herkeste görülebiliyor. Ancak baş ağrısı uzun sürüyor, bulantıya neden olabiliyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Hastalarda baş ağrısının sıklığı, süresi ve baş ağrısının şiddeti oldukça önemlidir. Bu duruma göre doktora başvurabilirler. Toplumda takip ettiğimize göre en fazla yaşanan baş ağrısı çeşidi gerilimin neden olduğu baş ağrısıyla migren çeşidi baş ağrısıdır. Tabi bunların yanı sıra enfeksiyonlar da baş ağrısına neden olabilir. Tümör veya beyin ile ilgili farklı enfeksiyonlar da baş ağrısına neden olabiliyor" dedi.

"BAŞ AĞRISININ NEDENİ ÇOK ÖNEMLİ"
Nöroloji Uzmanı Dr. İzlem Evren Sivaslı, baş ağrısının nedeninin çok önemli olduğunu, bir hasta baş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurduğunda çeşitli tetkikler istediklerini belirtti. Dr. Sivaslı, "Öncelikle anemi tablosu, vücutta B12 gibi vitamin eksikliği, böbrek testlerinde problem olup olmadığını araştırırız. Ayrıca tansiyon ölçümü çok önemli. Basküler baş ağrısı dediğimiz hiper tansiyona bağlı baş ağrıları da olabilir. Bu tür baş ağrıları kalıcı etki bırakmasa da psikolojik olarak oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Depresyon eğilimine neden oluyor. Hayattan zevk alamama, isteksizlik, tahammülsüzlük, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara neden olabiliyor. Genellikle migren tipi baş ağrılarında bu durumla karşı karşıya gelebiliyoruz. Migren öncesi aura dönemi dediğimiz süreçten sonra bir iki günlük sersemlik ve uyuşukluluk meydana gelir. Bu durum da hayatı olumsuz etkileyen bir faktördür. Migren tipi, gerilim ya da kronik tipi baş ağrılarında tedaviye başlanılmasındaki en büyük etken budur. Hastanın hayat kalitesi düşer. İnsanlar sosyal hayatlarında etkili olamadıklarından şikayet eder, dikkatlerini toplayamadıklarından, daha asabi olduklarından bahsederler. Bu durumda sosyal hayatı olumsuz etkiler" diye konuştu.

"KANSIZLIK BAŞ AĞRISI YAPABİLİR"
Nöroloji Uzmanı Dr. İzlem Evren Sivaslı, kansızlığın da baş ağrısı yapabileceğini, bu nedenle sıklıkla baş ağrısı çekenlerin uzman bir doktora başvurması gerektiğini belirtirken, bölgede ise özellikle B12 vitamin eksikliğinin yaşandığını belirtti. Dr. Sivaslı, "Baş ağrısına neden olan bir başka durum ise kansızlık yani anemi dediğimiz olaydır. Baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çarpıntı hissi, kol ve bacaklarda uyuşukluğa neden olabiliyor. Ayrıca vitamin eksikliği de baş ağrısına neden olur. Bu yöre için konuşacak olursam, gözlemlerimiz sonucu bu yörede yemek tüketiminden kaynaklı B12 eksikliği oldukça fazla düzeyde. Tedavileri oldukça faydalı oluyor. Her yaş grubunda karşı karşıya kaldığımız bir durum. Bu nedenle vitaminlerin tam alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"CİNSEL HAYATI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR"
Baş ağrısı çekenlerin cinsel hayatının psikolojik olarak etkilendiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. İzlem Evren Sivaslı, bu durumun da değişik sorunları beraberinde getirdiğini söyledi. Dr. Sivaslı, "Cinsel hayatı da olumsuz etkileyebiliyor. Fizyolojik şartlarda etkilemese de psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor. Baş ağrısı yaşayan insanlar farklı bir aktivite düşünemeyebiliyor. Rahat ve sessiz ortamda uzanarak dinlenmek ister. Baş ağrısı olan bir insan, mutlaka ama mutlaka tansiyonunu ölçtürmelidir. Ayrıca yaz aylarında sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Çok fazla sıvı kaybettiğimiz için sıvı tüketimi azlığı da baş ağrısına neden olabilir. Baş ağrısı şiddetini, sürekliliğini arttırmışsa bunun yanı sıra görme bozukluğu, ışık ses hassasiyeti ve bulantıya neden oluyorsa kişi hemen en yakın sağlık birimine başvurmalıdır. Baş ağrısı sosyal nedenlerle de olabiliyor. Açlık, uykusuzluk ve yoğun alkol tüketimi de baş ağrısına neden olabiliyor. Çağın hastalığı dediğimiz stresin neden olduğu bu etkenlerde ciddi baş ağrılarına neden olabiliyor. Kış ayı için konuşacak olursak, burun akıntıları, burun tıkanıklığı olası bir sinüzit enfeksiyonu olabilir. Bu durumda da hemen bir uzman hekime başvurmak gerekir" diye konuştu.
(RB-AŞ-Y)

16.01.2013 11:25:05 TSI

Editör: Wan Haber