Ardahan'ın Çıldır ilçesinde Çıldır Gölü üzerinde Eskimo usulü balık tutarak geçimini sağlayan balıkçılar bu kültürün devam etmesi için çocuklarına öğretiyorlar.
Yüzeyi yaklaşık olarak 40 ila 80 santim arasında buz kalınlığıyla kaplanan Çıldır gölü balıkçılara zor anlar yaşatsa da balıkçılar bu kültürün nesilden nesile aktarılması için çaba sarf ediyorlar. Tatil günlerinde çocuklarıyla beraber avlanmaya çıkan balıkçılar, avlanmanın püf noktalarını çocuklarına öğretiyorlar. Uzun yıllar Çıldır gölünde avlanan Ülfet Kılıç yaptığı açıklamada, "Ülkemizde buz üzerinde balık avlamada sadece bizim yöremizde yapılmaktadır. Bu avlanma türü bizim için artık kültür haline gelmiştir. Bizde bu kültürümüzün nesiller boyunca devam etmesi için çocuklarımıza öğretiyoruz. Öğrenci gençlerimize tatiller fırsat buldukça balık avlamadaki önemli noktaları ağların seriliş şekillerini öğretiyoruz. Biz artık yaşlandık umut ediyorum ki çocuklarımız bu geleneğimizi devam ettireceklerdir" dedi.
Balık avlamanın durağan döneminin Şubat ayı olduğunu beyan eden Kılıç, "Bu dönemde göle döktüğümüz 100 metrelik ağlardan ortalama olarak 5 ila 10 kilo arasında balık çıkıyor. Bu ayda ağlarımızı ticari amaçlı değil çocuklarımız öğrenmesi amacıyla göle döküyoruz. Çıkan balıkları da dostlarımıza hediye ediyor yada çoğu zaman Göl üzerinde mangal keyfi yapıyoruz" dedi.
(ARV-YA-AŞ-Y)

07.02.2013 13:45:42 TSI

Editör: Wan Haber